Na svečanom defileu Dana nezavisnosti BiH Hadžibajrić poručio: Glavu gore, Bosanci i Hercegovci

Za 1.mart – Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine i 30. godišnjicu od proglašenja njene nezavisnosti, Općina Stari Grad Sarajevo, predvođena općinskim načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem, organizirala je danas svečani defile.

 

Učesnici defilea bili su i članovi boračkih udruženja: Generali BiH, Prva brigada policije Stari Grad, Zelene beretke Stari Grad, Maloljetni borci RBiH-Općina Stari Grad i brojni građani.

Defile se kratko zaustavio kod Katedrale gdje je izveden prigodan kulturno-zabavni program.

Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić je okupljenima čestitao Dan nezavisnosti BiH i istakao da Bosanci i Hercegovci moraju čuvati nezavisnost svoje države, te da BiH, zastavu i državnost stave na prvo mjesto, pa onda svoju nacionalnost.

– Ono što sada gledamo u Ukrajini, desilo se svojevremeno i Bosni i Hercegovini, a to je agresija na jednu suverenu i priznatu zemlju. Nije izvjesno da će se tako nešto desiti i Bosni i Hercegovini koja je duboko u zaleđu Evrope. Ali, moramo biti spremniji nego ikad i ne smijemo zaboraviti ono što nam se desilo. Glavu gore, Bosanci i Hercegovci – poručio je načelnik Hadžibajrić.

Također je i penzionisani general Prvog korpusa ARBiH, Vahid Karavelić, uz iskrene čestitke za Dan nezavisnosti BiH kazao da je država kao kuća neke porodice.

– Država je kao kuća neke porodice. Ako ta kuća nema prozore i vrata, a država nema sve ono što treba da ima, onda će ta porodica u kući biti nesigurna isto kao i građani u toj državi. Imamo najsvježiji primjer danas da je Ukrajina imala svoju nezavisnost i vidimo kako u trenutku ta nezavisnost može biti ugrožena – poručio je general Karavelić.

I predsjednik Udruženja Zelene beretke Vahid Alić, poručio je da se danas ponosno obilježava 1. mart, uz sjećanje na najveće heroje koji su u temelje BiH ugradili svoje živote.

Defile je potom nastavljen u pravcu Sebilja gdje je simboličnim puštanjem u zrak 30 balona u bojama zastave BiH, obilježeno 30 godina nezavisnosti BiH, saopćeno je iz Općine Stari Grad.

(FENA)