Nade za napredak u pregovorima između Ukrajine i Rusije nisu velike

Danas će se u Istanbulu održati prvi pregovori licem u lice između delegacija Ukrajine i Rusije nakon više od dvije sedmice i uoči pregovora osjeća se užurbanost. Rusi su sletjeli sinoć, a ukrajinska delegacija kasnije nakon njih, zbog logističkih problema, javlja BBC.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan održao je telefonski razgovor dan ranije sa svojim ruskim kolegom. On je pokušavao da pozicionira svoju zemlju kao ključnog posrednika i u pozivu je pozvao Kremlj da se dogovori o prekidu vatre. Ali nade da se to i dogodi nisu baš velike.

Razgovori se vode između savjetnika ruskog i ukrajinskog predsjednika, što ne odgovara nivou ministara vanjskih poslova koji su se sastali u Turskoj zbog neuspjelih mirovnih pregovora ranije ovog mjeseca. Oni će nastaviti tamo gdje su stali gotovo svakodnevni video pozivi delegacija.

Ukrajinski predsjednik je rekao da je spreman razmotriti opciju neutralnosti (što znači da se Ukrajina neće vojno udruživati s drugim zemljama), ali ne prije referenduma ili povlačenja ruskih trupa.

To još uvijek stvara jaz između njegove pozicije i zahtjeva Rusije. Čak i nade za nove humanitarne koridore izgledaju nejasne nakon što je Ukrajina odlučila da ih ne implementira zbog straha od napada ruskih snaga, piše BBC.

(FENA)