Nasilje u Gazi se pojačava dok se sukobi u Jerusalemu nastavljaju

Izraelske zračne snage i palestinski militanti razmjenjivali su vatru preko granice Gaze u četvrtak rano ujutru dok su sukobi ponovo izbili na najosjetljivijem svetom mjestu Jerusalema, pogoršavajući eskalaciju koja je jezivo slična onoj koja je prethodila prošlogodišnjem ratu između Izraela i Gaze, javlja AP.

Čini se da nasilje duž fronta u Gazi, podstaknuto nemirima između izraelske policije i Palestinaca u Jerusalemu, predstavlja najteže prekogranične borbe od prošlogodišnjeg 11-dnevnog rata i dolazi unatoč naporima da se spriječi ponavljanje sukoba. Raketa ispaljena iz Gaze ove sedmice razbila je višemjesečni period zatišja koji je uslijedio nakon rata.

Palestinski militanti ispalili su dvije rakete prema Izraelu iz pojasa Gaze kasno u srijedu i rano u četvrtak, a izraelski avioni su pogodili ciljeve militanata u primorskoj enklavi kojom upravlja Hamas.

Jedna raketa pala je u grad Sderot na jugu Izraela, što je bila česta meta, a druga je pala u Gazu, saopćila je izraelska vojska. Lansiranja su pokrenula sirene za zračni napad na dijelove južnog Izraela, narušivši tišinu tokom praznika Pashe.

U četvrtak rano ujutro, izraelski borbeni avioni izveli su zračne napade na centralni pojas Gaze, izvještavaju lokalni mediji.

Objave aktivista na društvenim mrežama pokazuju dim koji se izdiže iznad naselja. Izraelska vojska saopćila je da su zračni napadi bili usmjereni na militanate i ulaz u tunel koji vodi do podzemnog kompleksa u kojem se nalaze hemikalije za pravljenje raketa.

Vojska je kasnije saopćila da su njeni avioni napali još jedan kompleks Hamasa nakon što je protivvazdušna raketa ispaljena iz Gaze. Rečeno je da projektil nije pogodio svoju metu i nije bilo prijavljeno da je bilo štete ili povrijeđenih osoba.

Najnovije izraelsko-palestinske tenzije proključale su nakon niza smrtonosnih napada Palestinaca na Izraelce, koji su potom izazvali višednevne napade vojske u gradu na Zapadnoj obali koji su se potom proširili na svakodnevne sukobe u Jerusalemu.

Ove godine, Ramazan, kao sveti mjesec muslimana, poklopio se sa Pesahom, vremenom pojačanih vjerskih obreda i posjeta velikog broja ljudi Jerusalemu.

(FENA)