Nastavak diplomatske akcije Hrvatske u Briselu: Vijeće usvojilo zaključke o BiH

Nakon sjednice Evropskog vijeća u Briselu medijima se obratio premijer Hrvatske Andrej Plenković, saopštivši da je ovo vijeće danas prihvatilo zaključke koji se odnose na Bosnu i Hercegovinu. Također, odobren je i strateški kompas usvojen na nivou Vijeća ministara nešto ranije ove sedmice. Radi se o dokumentu koji daje okvir EU u području odbrane i sigurnosti, a u kojem se poseban fokus stavlja na Zapadni Balkan i BiH.

“Posebno je važno da je, na prijedlog Hrvatske u onom dijelu koji se referira na Bosnu i Hercegovinu, istaknuta i ravnopravnost konstitutivnih naroda u BiH uz, naravno, sve građane. Smatramo da je to jako dobro i da je na taj način cijela EU prepoznala ustavnu arhitekturu BiH. Nadam se da će i ta činjenica sada, u ovoj završnoj fazi, kad svi tražimo konsenzus u ustavnoj i izbornoj reformi biti podsticaj svim liderima u BiH”, govori Planeković medijima u Briselu nakon što je Evropsko vijeće usvojilo zaključke u BiH.

Navodi da su ti napori vitalni za stabilnost i funkcionalnost BiH.

Također, na prijedlog Hrvatske, a uz odobrenje najvišeg nivoa u EU, daje se signal da je EU spremna se dodatno angažirati, na najvišem nivou, da se postigne dogovor sa domaćim liderima po pitanju Izbornog zakona BiH, stav je Andreja Plenkovića.

“Hrvatska dobronamjerno radi i ovaj napor kako bi cijela EU iskoristila ovaj trenutak i dala dodatni poticaj da se pronađe rješenje koje će omogućiti stabilnu i funkcionalnu BiH u kojoj su sva tri naroda ravnopravna. Čini mi se da smo na ovaj način dobili jedan paket (kombinaciju zaključaka Evropskog vijeća i ranije usvojenog strateškog kompasa), koji će političkim liderima dati dodatni poticaj da ulože još malo napora kako bismo ostvarili cilj”, dodaje Planković.

Komentarisao je i stav Nizozemske vezan za poziciju koju se prema Bosni i Hercegovini zauzima u strateškom kompasu.

“Oni ne razumiju Bosnu i Hercegovinu. Raprava koju sam ja sinoć pokrenuo, a onda zaključci koji smo jutros usvojili – to je krajnje neuobičajno, sjetite se kad je BiH posljednji put bila tema Evropskog vijeća – skoro nikad. Mi smo je nametnuli u ključnom trenutku. Sada je vrijeme da se cijela EU angažuje kako bi se napravio dodatni pritisak za izmjene Ustava BiH i Izbornog zakona BiH. To da li se nekome sviđaju konstitutivni narodi ili ne, ne mijenja činjenicu da su oni temelj Ustava BiH”, odgovorio je premijer susjedne zemlje.

Podsjetimo, Nizozemska je pozdravila usvajanje Strateškog kompasa Evropske unije, ali je izrazila i žaljenje zbog činjenice da tekst sadrži pozivanje “na diskriminatorni koncept konstitutivnih naroda” u Bosni i Hercegovini.

U Strateškom kompasu koji je, prvenstveno, dobio zeleno svjetlo šefova diplomatija EU u Briselu prije nekoliko dana, se navodi da je od posebnog interesa da se podrži suverenitet, jedinstvo i teritorijalni integritet BiH, “zasnovan na principima ravnopravnosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda”.

Tada je Nizozemska saopštila da njen pristanak na Strateški kompas ni na koji način ne predstavlja promjenu svog generalnog stava prema tome da se osigura jednakost i nediskriminacija svih građana BiH, posebno primjenom sudske prakse Sejdić-Finci Evropskog suda za ljudska prava.