Nastavljaju se sukobi oko džamije Al-Aqsa u Jerusalemu

U petak su izbili novi sukobi između izraelske policije i palestinskih demonstranata u kompleksu džamije Al-Aksa u Jerusalemu, javlja AFP.

Izraelska policija upala je u kompleks i ispalila suzavac i metke sa gumenim vrhovima na palestinske mladiće koji su bacali kamenje, rekao je fotograf AFP-a koji se nalazio na licu mjesta.

Sukob se događa nakon već mjesec dana smrtonosnog nasilja, kad se jevrejski praznik Pesah preklapa sa svetim muslimanskim mjesecom Ramazanom.

Nasilje je izazvalo međunarodne strahove od velike eskalacije, godinu dana nakon što su slični nemiri doveli do jedanaestodnevnog rata.

Oko 4.00 ujutro po lokalnom vremenu, Palestinci su počeli bacati kamenje prema Zapadnom zidu, koji se smatra najsvetijim mjestom gdje se Jevreji mole, saopćila je policija.

– Policija je koristila sredstva za raspršivanje mase kako bi zaustavili nasilje – navodi se u saopćenju jerusalemske policije.

Jedanaest Palestinaca je hitno prevezeno u bolnicu, od kojih su dvojica u srednje teškom i teškom stanju, saopćio je Palestinski Crveni polumjesec.

U protekloj sedmici, više od 200 ljudi, većinom Palestinaca, ranjeno je u sukobima u i oko kompleksa Al-Aqsa u istočnom Jerusalemu koji je anektirao Izrael.

To je dovelo do dalje eskalacije jer su palestinske naoružane grupe ispalile rakete na Izrael iz pojasa Gaze.

Izrael je uzvratio vazdušnim napadima na Gazu, blokiranu teritoriju na kojoj živi 2,3 miliona Palestinaca.

(FENA)