Nehammer u Sarajevu: Izazovi su sve veći i moramo ih zajedno rješavati

Austrijski savezni kancelar Karl Nehammer izjavio je danas u Sarajevu da BiH i Austrija moraju biti partneri i sarađivati u izazovima sa kojima će se susresti.

“Sada smo u situaciji, i BiH i Austrija, da se suočimo sa pandemijom i krizom zbog sukoba u Ukrajini, suočit ćemo se sa posljedicama rata, a to su visoke cijene energenata, životnih namirnica, što iziskuje našu dobru saradnju, solidarnost kako bismo se zajedno pobrinuli za budućnost”, rekao je Nehammer nakon razgovora sa predsjedavajućim Vijeća ministara BiH Zoranom Tegeltijom.

On je na konferenciji za novinare naveo da je razgovarano o budućnosti, da BiH i Austrija moraju zajedno da rade na tome i sagledaju kako BiH da postane članica EU, da budu partneri i zajedno napreduju.

Austrijski kancelar je naglasio da je njegovoj zemlji stalo da sve zemlje Zapadnog Balkana sarađuju i da se tretiraju kao partneri i ostvare zajednički napredak.

“Moramo imati pošten pristup u suočavanju i djelovanju naspram izazova koji su pred nama, da imamo zajedničku volju da ih zajedno rješimo. Izazovi koji nas se tiču ne bivaju manji, nego veći”, ukazao je Nehammer.

U tom smislu, rekao je on, BiH zna da ima dobrog prijatelja u Austriji.

On je podsjetio da je ranije dolazio u BiH u svojstvu ministra sigurnosti i da je tema bila saradnja BiH i Austrije na polju sigurnosti koja je, kako je rekao, bila i ostala izvrsna.

“BiH ima veoma važnu ulogu u pitanju migracija i važan je partner EU kada je pitanju sigurnost”, naglasio je Nehamer.

On je istakao da BiH i Austriju povezuju bliski odnosi i zbog velikog broja državljana BiH koji su integrisani građani Austrije.

“Austrija se zalagala za teritorijalnu cjelovitost i samostalnost BiH. Takav pristup i stav je bio prije 30 godina i od tada se ništa nije promjenilo”, naveo je Nehammer .