Nikšić: Trojka ne odustaje od svog koncepta, nikog nećemo izdati

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić poručio je danas da Trojka ne odustaje od svog koncepta te da su svjesni odgovornosti koje su preuzeli.

– Potpuno smo svjesni da se godinama nije ništa dešavalo, da su bile blokade i da se nisu usvajali zakoni. Mi želimo raditi, nećemo da blokiramo procese, već da radimo na rješavanju evropske perspektive, ali i poboljšanju života građana – izjavio je Nikšić na pres-konferenciji u Sarajevu.

Kaže da se nakon svih sastanaka na državnom nivou postavlja pitanje kako i šta, ali da nema razloga ni za euforiju ni za linčovanje.

– Opozicija nas napada u Federaciji, ali isto tako, Milorada Dodika napada opozicija u RS. Dogovori podrazumijevaju da svako nešto daje, ali i da nešto dobije – smatra Nikšić.

Ističe kako im je cilj da građani BiH osjete perspektivu i da BiH bude punopravna članica EU.

– Još smo daleko od konačnog cilja, ali do cilja se kreće prvim korakom. Na putu dajemo svi doprinos – poručio je Nikšić.

Mišljenja je također da opoziciji ponestaje argumenata o izdaji.

– Sada govore da ćemo izdati i prodati. Kao što nismo do sada, nećemo ni od sada. Sigurni smo da nakon svakog sastanka koristi imaju svi građani. Niko nikog ne vara – kazao je predsjednik SDP-a.

Govoreći o radu Federalne vlade, Nikšić navodi kako u toj instituciji vlada atmosfera koja ohrabruje te da jednoglasno donose sve odluke, kako bi u konačnici došli do rezultata kao što su usvajanje seta energetskih zakona ili zakona o civilnim žrtvama rata.

Ključni zadatak je, podvlači on, konačno usvajanje seta fiskalnih zakona, kojima će raditi na smanjenju doprinosa, zatim zakona o porezu na dohodak, minimalnoj plaći te online fiskalizaciji za FBiH.

Nikšić se referirao i na borbu protiv korupcije i kriminala, ističući da rade na formiranu posebnog odjela Tužilaštva FBiH.

– Došli smo do određenih saznanja o kriminalu, ali to uredno dokumentujemo i prosljeđujemo federalnoj policiji – naglasio je Nikšić, dodajući da se to posebno odnosi na Agenciju za upravljanje oduzetom imovinom gdje su, kaže, našli haos.

Nikšić je također poručio da će analizirati poslovanje BH Telecoma nakon što uskoro imenuju upravni odbor, donosi Fena.