Njemačka obustavlja četiri projekta u RS-u vrijedna preko 100 miliona eura

Nakon američkih i britanskih – stigle i njemačke sankcije. Konkretne – financijske. Njemačka je i službeno obustavila pripremu četiri infrastrukturna projekata u Republici Srpskoj vrijedna 105 miliona eura. Tako će biti sve dok sporne odluke Narodne skupštine ne budu povučene i dok trenutna blokada državnih institucija ne bude okončana.

Riječ je o projektima Rehabilitacije Hidroelektrana Trebinje IV, Trebinje faza III, Vjetropark Hrgud i Opskrba otpadne vode Gradiška. Iz entiteta Republika Srpska nadležni za sada bez komentara. Zato komentar ima struka. Štete velike, ambijent nepovoljan za ulaganja. Dakle, ništa dobro.

“Štete su već počele, investitori ne dolaze jer poslovna klima ovakva nije nikome draga i prihvatljivca”, ističe ekonomski stručnjak Zoran Pavlović.

Zato će se Savezna vlada Njemačke, kako je navedeno, odlučno suprotstaviti svakoj političkoj i ekonomskoj destabilizaciji Bosne i Hercegovine putem separatističkih težnji. Ukoliko secesionistička politika RS-a bude nastavljena, postoji niz drugih alata koji će biti primijenjeni, poručila je ranije danas ministrica Turković u čiji je kabinet je nota i stigla.

“Ekspertni pravni timovi se sastaju kako strani, tako i domaći, i stavljaju u razmatranje nekoliko modela koji će biti aplicirani ukoliko ne dođe do samog obustavljanja ove separatističke, odnosno, secesionistčke namjere. Ako se nastavi putem kojim se krenulo onda dolazi i do mnogo strožijih mjera koje će biti vrlo brzo obznanjene”, poručila je Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH (SDA)

Savezna njemačka vlada, kako je istaknuto u dopisu, čvrsto stoji na strani Bosne i Hercegovine i spremna je za proširenje saradnje i intenzivniju podršku procesima približavanja BiH Evropskoj uniji. A sada smo zbog zapaljive retorike od Evropske unije kilometrima daleko, a građani u entitetu RS od investicija još dalje. I tako će biti sve dok je na snazi politika blokada i rušenja države.