Njemačka stavlja Gazprom Germania pod državno skrbništvo

Njemački ministar privrede Robert Habeck izjavio je u ponedjeljak da je imenovao regulatora njemačke vlade za električnu energiju, plin i druge ključne industrije pod privremenu kontrolu nad njemačkom kompanijom kćeri ruskog državnog energetskog diva Gazproma.

Gazprom je u petak objavio da se odvaja od svoje podružnice Gazprom Germania, koja je prethodno bila jedini vlasnik. Nije jasno da li je organizacija prodana, niti koga planira ostaviti da preuzme kontrolu, prenosi Deutsche Welle.

Habeck je rekao da kompanija kontroliše kritičnu infrastrukturu u Njemačkoj i da je nedostatak jasnoće oko njenog vlasništva doveo do privremenog koraka. Regulator Bundesnetzagentur trebao bi kontrolisato ovu kompaniju do kraja septembra.

– Naredba o skrbništvu služi i održavanju javne sigurnosti i reda i održavanju sigurnosti opskrbe. Gazprom Germania GmbH [plc] sa sjedištem u Berlinu je domaća kompanija – rekao je Habeck.

Kompanija se prvenstveno bavi trgovinom, transportom i skladištenjem plina, a posjeduje i druge kompanije u njemačkoj plinskoj industriji.

(FENA)