Njemački SPD podržao kandidaturu Denisa Bećirovića za Predsjedništvo BiH

Delegacija Socijaldemokratske partije BiH boravila je danas u Bundestagu gdje su se susreli s predstavnicima sestrinskog SPD-a koji predvodi vladajuću koaliciju u Njemačkoj.

Domaćin ovog sastanka bio je zastupnik u Bundestagu i izvjestilac radne grupe SPD-a za jugoistočnu Evropu Josip Juratović.

Tokom sastanka, predstavnici vladajuće njemačke partije dali su i punu podršku SDP-u BiH kao i Denisu Bećiroviću kao kandidatu za Predsjedništvo BiH.

“Imali smo priliku iznijeti sugestije i viđenja SDP BiH u vezi sa Rezolucijom Bundestaga o Bosni i Hercegovini, koja bi u Bundestagu trebala biti usvojena početkom idućeg mjeseca. Stavovi i argumenti SDP-a BiH, koji su i pismenim putem dostavljeni predsjedniku SPD-a i zastupnicima, podržani su i sadržani u tekstu Rezolucije”, saopćili su iz SDP-a.

Osim susreta s Juratovićem, upriličen je i susret s generalnim sekretarom SPD-a Dietmarom Nietanom koji je izrazio nadu u izbornu pobjedu SDP-a na nadolazećim Općim izborima.

“Svi učesnici su iskazali saglasnost da se izbori moraju održati u predviđenom roku, a da izmjene izbornog zakonodavstva koje trebaju uslijediti ne mogu podržavati etnički model biranja, nego da trebaju biti usklađene sa presudama Evropskog suda za ljudska prava”, stoji u zaključku saopćenja Socijaldemokratske partije BiH.