Nova instalacija Almira Derviševića – Da li šutnja i prikrivanje zločina vrijedi časti

 Konceptualni umjetnik Almir Dervišević realizirat će, u povodu 30. augusta – Međunarodnog dana nestalih, u Hagu ispred zgrade Međunarodnog suda pravde instalaciju posvećenu nestalim osobama. Poseban fokus u tom djelu namjerava staviti na porodicu.

Postavkom instalacije ‘Nestali’ povodom Međunarodnog dana nestalih, ispred Međunarodnog suda pravde u Den Hagu Dervišević želi podsjetiti sve nas da su tokom agresije na Republiku Bosnu i Hercegovinu ubijene i cijele porodice.

– Ubijena su čak i nerođena djeca (u utrobama majki) ili tek rođena, u naručjima svojih majki. Mnogi od njih se još vode kao nestali ili dijelom nestali. U namjeri da se zločini i zločinci prikriju, uz pomoć mašinerije, njihova tijela su raskomadana i kao takva premještena na druge lokacije, u druge jame. Tako su nestajale cijele porodice. Mnogi obespravljeni, ranjeni, mučeni, silovani građani Bosne i Hercegovine još tragaju za pravdom, mnogi još tragaju za nestalima – naglašava za Fenu Dervišević.

Autor tom instalacijom pita, sebe i drugoga, da li društvo na osnovu i sa takvim zločinima može i treba da opstane.

– Da li šutnja o takvim zločinima i njihovom prikrivanju vrijedi vlastite časti, dostojanstva, ljudskosti? Da li šutnja i prikrivanje takvih zločina vrijedi tereta koji će, i potomstvo počinilaca zločina, nositi znajući šta se desilo a morajući šutjeti i još pri tom vjerovati da čine časno djelo. Nešto takvo duši nikad neće biti jasno. Osloboditi, i biti slobodan, vrednije je od zatočeništva u vlastitom zlu držeći sebe i druge zatočenima u boli, tugi, muci, laži, mržnji. Zato pozivam sve one koji mogu doprinijeti ostvarenju pravde, da to učine za dobrobit sebe i drugoga – naglasio je.

Pitanjem da li je moguće zastupati pravdu, a istovremeno tolerisati zločine, Dervišević poziva Međunarodni sud pravde da konkretno doprinese ostvarenju pravde u Bosni i Hercegovini.

Almir Dervišević rođen je u Sarajevu, a živi i radi u Nizozemskoj. Posljednjih 20-ak godina postavio je nekoliko instalacija u Hagu (ispred zgrade Međunarodnog suda pravde i Vlade Nizozemske) te Utrehtu, Briselu, Ženevi. Tako nastoji ukazati na intenzivniji i efikasniji rad na planetarnom ostvarenju pravde, Međunarodnog suda pravde ali i društva općenito.