NSRS usvojila zaključke u vezi političko-ekonomske situacije u BiH

Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) je nakon rasprave o političko-ekonomskoj situaciji u Bosni i Hercegovini, na danas održanoj posebnoj sjednici, usvojila više zaključaka koje su predložili klubovi poslanika SNSD-a, Socijalističke partije, DEMOS-a, Ujedinjene Srpske i NPS-a.

U jednom od usvojenih zaključaka navodi se da NSRS konstatuje da nisu prestali razlozi zbog kojih je Narodna skupština usvojila zaključke na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine, te da su se predstavnici RS-a u institucijama BiH ponašali i djelovali u skladu s tim zaključcima.

Usvojen je i zaključak kojim Narodna skupština traži da predstavnici RS-a izabrani u Parlamentarnu skupštinu BiH predlože zakon o zabrani zloupotrebe pojma genocid.

Narodna skupština RS-a traži od Vlade RS da u parlamentarnu proceduru uputi zakon o finansiranju nevladinih organizacija, a također podržava što skorije usvajanje i stupanja na snagu zakona o utvrđivanju porijekla imovine i posebnom porezu na imovinu.

Zaključeno je i da će NSRS osnovati radno tijelo za borbu protiv korupcije i svojim aktima predvidjeti da na čelu tog radnog tijela bude predstavnik opozicije.

Usvojeni su i zaključci kojima NSRS traži od Parlamentarne skupštine BiH da prije svake sjednice dostavi Narodnoj skupštini sve materijale na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku; od Vijeća ministara BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale Vladi Republike Srpske na razmatranje radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku, a od Predsjedništva BiH da prije svake sjednice dostavi sve materijale predsjedniku RS radi zauzimanja stavova u adekvatnom vremenskom roku.

– Narodna skupština RS smatra da je u skladu sa zaključcima s Dvadesete posebne sjednice, da predstavnici tog entiteta u Parlamentarnoj skupštini BiH, Vijeću ministara BiH i Predsjedništvu BiH mogu da prisustvuju sjednicama, ali na način da u svom odlučivanju uvažavaju stavove i odluke NSRS, Vlade RS i predsjednika RS, respektivno – navedeno je u jednom od usvojenih zaključaka.

Jednim od zaključaka NSRS predlaže predsjedniku RS da uputi ponovni poziv predstavnicima institucija i drugih konstitutivnih naroda iz FBiH za razgovor i dijalog o mogućim rješenjima za prevazilaženje trenutne krize u BiH.

– Narodna skupština RS ostaje pri stavu da BiH može egzistirati samo na bazi Ustava BiH i dogovora između dva entiteta i tri konstitutivna naroda –  navedeno je u posljednjem usvojenom zaključku.

Na današnoj posebnoj sjednici NSRS obratili su se svi lideri parlamentarnih političkih partija sa sjedišem u RS, kao i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

(FENA)