Obilježavanje 26. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića

Obilježavanje 26. godišnjice pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića

Nizom sadržaja u Goraždu i Sarajevu bit će obilježena 26. godišnjica pogibije legendarnog komandanta Zaima Imamovića, a program je predstavljen na današnjoj pres-konferenciji u ministarstvu za boračka pitanja Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde. Naglašeno je da je nosilac aktivnosti ovogodišnjeg obilježavanja Udruženje dobitnika najvećih ratnih priznanja “Zlatni ljiljan” BPK Goražde.

U znak sjećanja na komandanta koji je ostavio trajni pečat u odbrani ovog grada i cijele BiH, u Gradskoj dvorani „Mirsad Hurić“ sutra će biti održan treći Memorijalni turnir u malom nogometu „Zaim Imamović“.

Kako ističe ministar za boračka pitanja Edin Aganović, u prethodne dvije godine na turniru su učestvovali veterani, odnosno pripadnici brigada koje su egzistirale od 1992.-1995. godine na ovim prostorima. Namjera je ove godine taj događaj organizirati na višem nivou.

– Osim revijalnih utakmica s našim veteranima, pripadnicima Armije i MUP-a RBiH, učešće na turniru će uzeti naši sportski timovi i profesionalne grupe koje se takmiče na određenim nivoima takmičenja kako u Federaciji, tako i u državi, a turnir počinje sutra u 14 sati u Gradskoj dvorani “Mirsad Hurić” – kazao je ministar za boračka pitanja Edin Aganović.

Predstavnik Saveza dobitnika najvećih ratnih priznanja Zlatni ljiljan BPK Goražde Derviš Hadžić Dedo podsjetio je da ovo udruženje svake godine aktivno učestvuje u svim aktivnostima obilježavanja godišnjice smrti komandanta Zaima Imamovića. Naglašava da je imao privilegiju da upozna Zaima Imamovića i da ga je on lično imenovao za komandanta bataljona u svojoj brigadi te smatra da mu je veća obaveza, odgovornost kao i čitavog Udruženja da s posebnim pijetetom obilježe ovaj datum.

– Zaim Imamović je jedan od najvećih sinova Bosne i Hercegovine i kroz historiju Bosna nije imala većeg sina. Imamo obavezu da na dostajanstven način obilježimo i odamo mu počast – rekao je Hadžić.

Kako je najavljeno na pres-konferenciji, u četvrtak, 7.oktobra, u Multimedijalnoj sali na Šehidskom mezarju Kovači, u saradnji sa Savezom pripadnika najvećih ratnih priznanja Kantona Sarajevo, bit će organizovan okrugli sto na kojem će uz učešće mnogih zvaničnika i Zaimovih saboraca biti predstavljen slavni ratni put komandanta Zaima Imamovića i njegova velika uloga u odbrani BiH.

Na dan pogibije, 9. oktobra brojne delegacije zakonodavne i izvršne vlasti, predstavnici boračkih udruženja dva kantona, rodbina, prijatelji i bivši saborci, polaganjem cvijeća na mezarje Zaima Imamovića ispred Ali-pašine džamije i novootvoreno spomen obilježje Dujmovska brda te učenjem Fatihe odat će počast legendarnom komadantu.

Sa pres-koneferencije upućen je poziv građanima koji žele da učestvuju u obilježavnju godišnjice smrti komandanta Zaima Imamovića da se jave u boračka udruženja koja egzistiraju u BPK, kako bi se na vrijeme obezbijedio prijevoz za Sarajevo.

Komandant Zaim Imamović poginuo je 9. oktobra 1995. godine na treskavičkom visu Čelina iznad prevoja Rogoj, svega nekoliko dana prije uspostave mira u BiH. Tokom rata šest puta je ranjavan. Sahranjen je u haremu Ali-pašine džamije u Sarajevu, a kasarna Oružanih snaga BiH u Pazariću nosi ime legendarnog komandanta. Posthumno je odlikovan najvišim ratnim priznanjem, značkom “Zlatni ljiljan”.

(FENA)