Obilježavanje 30. godišnjice zločina nad logorašima na ušću Dabra u Sanu te logora Betonirka

Građani Sanskog Mosta i okoline su na današnji dan, 7. jula prije 30 godina, proživljavali neke od svojih najtežih dana agresije na međunarodno priznatu državu Bosnu i Hercegovinu.

Tada je gušenjem, dehidracijom i od posljedica toplotnog udara ubijeno 19 Bošnjaka i Hrvata, logoraša iz Betonirka koji su na velikim vrućinama ostavljeni pod ceradom vojnog kamiona, koji je navodno imao zadatak da logoraše preveze u logor Manjača, kod Banja Luke. Nakon ovog zločina logoraši su zakopani u masovnu grobnicu na ušću rijeke Dabar u Sanu.

Članice Savez logoraša u Bosni i Hercegovini, Općinsko udruženje logoraša Sanski Most i SUL USK „dr. Irfan Ljubijankić” će tim povodom danas na ušću Dabra u Sanu, pred spomen obilježjem, obilježiti ovaj zločin nad logorašima, te održati i prigodan program. Nakon toga, posjetit će nekadašnji logor „Betonirka“ u Sanskom Mostu.

Savez je na tom mjestu podigao spomenik, a idejni tvorac spomenika, Redžo Kurbegović, je četrnaest mjeseci proveo u logoru i preživio torturu, prebijanje, psihičko maltretiranje, iživljavanje i prijetnji.

Presudom Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) u predmetu Radoslav Brđanin, utvrđeno je da je u logoru „Betonirka“ bilo zatočeno oko 120 logoraša, bošnjačke i hrvatske nacionalnosti.

Ispred Saveza logoraša u BiH, na ušću Dabra, svim prisutnima će se obratiti predsjednik Skupštine SL u BiH Mehmed Begić, saopćeno je iz Saveza logoraša BiH.

(FENA)