Obilježavanje Dana branilaca grada Bihaća

Nekadašnji pripadnici Petog korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine i Hrvatskog vijeća obrane regije Bihać, članovi porodica poginulih boraca i brojni građani danas prigodnim aktivnostima obilježavaju Dan branilaca grada na Uni. Počast onima koji su u odbrani Bihaća i Bosne i Hercegovine položili vlastite živote odana je prilikom posjeta gradskim mezarjima, grobljima i spomen obilježjima.

-Grad Bihać već godinama s posebnim pijetetom organizira obilježavanje jednog od najznačajnijih datuma iz naše bliske historije. Odajemo poštovanje i sjećamo se najhrabrijih među nama, koji su u odbrani i za današnju slobodu položili ono najvrijednije – svoje živote. S ponosom evociramo uspomene na herojstvo i požrtvovanost apsolutno svih branilaca – kazao je savjetnik gradonačelnika Bihaća Kemal Hrnjić.

Ratni komandanti podsjetili su na prve odbrambeno-oslobodilačke poduhvate i općenito organizaciju otpora agresoru.

-Na današnji dan prije 30 godina, građani Bihaća su se skoro goloruki suprotstavili daleko nadmoćnijem neprijatelju i odbili prvi artiljersko – pješadijski napad na naš grad iz više pravaca. Zato je to jedan od najvažnijih datuma, odnosno odbrambenih akcija, jer gdje bi u protivnom bio formiran herojski Peti korpus i kako bi bila organizirana odbrana ovog dijela države – kaže ratni komandant 501. Slavne bihaćke brigade Senad Šarganović.

Ratni komandant 502. Viteške brigade Hamdija Abdić dodao je kako su građani Bihaća odmah 1992. godine neprijatelju demonstrirali odlučnost i hrabrost, koja je do kraja odbrambeno-oslobodilačkog rata u ovom kraju nebrojeno puta potvrđena.

Apostrofiran je suživot u ratnim godinama, odnosno zajednička borba i odbrana pripadnika Armije Republike BiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

-Na to smo ponosni, jer smo kroz cijeli ratni period zajednički branili naš rodni grad. Bihać je uvijek bio primjer suživota i prijateljstva, pa tako i u tim najtežim – ratnim godinama. Danas se zajedno sjećamo svih naših palih saboraca, te ističemo našu dostojanstvenu borbu i odbranu Bihaća – naveo je ratni dozapovjednik HVO-a regije Bihać Franjo Grgić.

Tadašnji Bihaćki okrug je od juna 1992. do augusta 1995. godine bio pod opsadom, tačno 1201 dan. Danas je ponovljeno kako su građani, opkoljeni snagama Vojske Republike Srpske, SAO Krajine, te Autonomne pokrajine Zapadna Bosna, preživjeli samo zahvaljujući vlastitoj izdržljivosti.

U čast svega navedenog, danas je organizirana i svečana sjednica Gradskog vijeća Bihaća, sportska takmičenja, kao i Izložba ratnih fotografija “Početak bihaćkog otpora”.

(FENA)