Obilježena 30. godišnjica od masakra 48 Bošnjaka u mjestu Sokolina

U mjestu Sokolina, kod Ilijaša obilježena 30. godišnjica ubistva 48 Bošnjaka iz naselja Ahatovići, Dobroševići i Bojnik i 18 poginulih boraca Armije RBiH, koji su u pokušaju proboja prema slobodnoj teritoriji na brdu Ranovača.

Ubijenim Bošnjacima u Sokolini podignuto je spomen-obilježje, Općina Novi Grad ogradila je mjesto stradanja, natkrila i reparirala autobus u kojem su mještani novogradskih naselja dovezeni i ubijeni, kako bi ga zaštitila od daljeg propadanja.

Na mjestu tog teškog zločina brojene delegacije, članovi porodica, saborci i komšije ubijenih mjestana Ahatovića, Dobroševića i Bojnika, boračkih udruženja, te učenici Osnovne škole „Mustafa Busuladžić“ iz Dobroševića, položili su cvijeće i proučili Fatihu ubijenim građanima.

Pomoćnik načelnika Općine Novi Grad Sarajevo Tajib Delalić je podsjetio da je masakr koji se dogodio na tom mjestu jedan od najstravičnijih zločina koji se desio stanovnicima općine Novi Grad u proteklom ratu.

– Poslije 30 godina smo ovdje na mjestu gdje je srpski agresor učinio zvjerstva, kraj autobusa u mjestu Sokolina. Mi smo čudan narod, kad je sloboda opustimo se niko ni s kim, kad nas pritjeraju uz zid onda smo zajedno. Ne dozvolimo da nas ponovo pritjeraju uz zid – kazao je pored ostalog Delalić.

Nakon polaganja cvijeća i učenja Fatihe kod spomen-obilježja Sokolina, brojne delegacije odale su počast i žrtvama ubijenim u masovnoj grobnici u selu Ravne i na brdu Ranovača, gdje je 2. juna 1992. poginulo 18 boraca Armije RBiH.

U multimedijalnoj sali Općine Novi Grad Sarajevo premijerno je prikazan film pod nazivom ‘’Tajna autobusa smrti’’ autora Avde Huseinovića.

Film je svjedočanstvo o stravičnom zločinu kojeg su prije 30 godina počinile srpske vojne i policijske snage nad Bošnjacima Ahatovića, Dobroševića i Bojnika, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

(FENA)