Obilježena 575 godišnjica Turhan Emin-begova džamije u Ustikolini

Bivši predsjednik Diyaneta Republike Turske  Mehmet Gormez je, povodom 575. godišnjice Turhan Emin-begove džamije u Ustikolini, u obraćanju vjernicima kazao da je godišnjica džamije veliki dan, ne samo za historiju Bosne i Hercegovine, nego i ukupnu historiju islama.

 

Podsjetio je da je džamiju sagradio Turhan Emin-beg 15 godina prije dolaska sultana Mehmeda Fatiha u Bosnu i Hercegovinu, a ona je kroz vrijeme dijelila sudbinu države BiH i naroda, te da su Osmanlije tokom šest stoljeća u područjima koji su upravljali, primjenjujući pravdu, pravičnost i humanost, uspjeli objediniti sve zatečene civilizacije.

– Bosna je najbolji primjer kako se različite civilizacije mogu objediniti i biti zajedno. Bosanska specifičnost je sadržana u zajedništvu islama i drugih civilizacija. Ta specifičnost je uspjela objediniti znanje, mudrost i snalažljivost, stvaranje i stvoreno, razum i tradiciju, istok i zapad. Najbolja dionica te raskošnosti zajedništva u različitosti je djelo Alije Izetbegovića ‘Islam između istoka i zapada” – naglasio je Gormez.

Potcrtao je da je ovo vrijeme izgradnje budućnosti i pogleda unaprijed.

– Naša velika obaveza današnjice, unatoč svim teškoćama, jeste izgradnja mira i sigurnosti kako je to bilo u prošlost. Insistirati na etici zajedničkog života i pravu zajedničkog življenja, moramo izgraditi takvu budućnost da onaj koji krene da nas ubija u nama pronađe sebi život – zaključio je Gormez.

Gormezu će večeras biti dodijeljena Povelja Muftijstva goraždanskog Turhan Emin-beg „Povelja hajra“, a svečanost dodjele bit će upriličena u Centru za kulturu Goražde, javlja MINA.

(FENA)