Obilježena godišnjica Bitke za Poljine

U organizaciji Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća, na lokalitetu Sjenička kosa obilježena je trideset i prva godišnjica Bitke za Poljine.

 

 

Na obilježavanju Bitke za Poljine govorili su načelnik Vogošće Migdad Hasanović i pomoćnik ministra u Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo Osman Smailović.

Načelnik Hasanović je govorio o potrebi da se očuva sjećanje na one koju su dali ono najvrjednije, svoje živote. Naglasio je da, ako odustanemo od projekata kulture sjećanja odustajemo i od naših šehida.

Za podršku projektima kulture sjećanja Jedinstvene organizacije boraca – Unija veterana općine Vogošća dodijelila je zahvalnice Općini Vogošća, Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo i efendiji Vehbiji Makiću.

– Tokom ove bitke poginuo je značajan broj boraca Armije RBiH. Tada su svoje živote u borbi za Bosnu i Hercegovinu položili Šošić Teufik, Čavčić Hakija, Etemović Semedin, Omerović Mirsad, Plakalo Mersal, Bešlija Rašid i Brkanić Ibrahim.

Svega deset dana ranije 20. jula u akciji pripadnika 3. i 4. čete na Poljinama nestala su tri saborca Trnka Ilijas, Rokša Senad i Jamaković Muhamed. Oni su, nešto kasnije, na zvjerski način umoreni od agresorske ruke – saopćeno je iz Općine Vogošća.

U okviru obilježavanja godišnjice ove bitke, Vehbija efendija Makić proučio je Jasin, a Amila Grbo je interpretirala prigodnu ilahiju.

(FENA)