Obilježena godišnjica Fonda Memorijala koji 25 godina čuva sjećanja

Godisnjica Memorijala

Uz prigodan kulturno-umjetnički program sinoć je obilježena 25. godišnjica Javne ustanove “Fond Memorijala Kantona Sarajevo”. Osnovan je 24. jula 1997. godine Odlukom Skupštine Kantona Sarajevo sa zadatkom da čuva sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata.

Prvobitno je ossnovan kako bi postavljao nišane/nadgrobne spomenike šehidima i poginulim borcima Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, gradio i održavao mezarja šehida i poginulih boraca Armije i MUP-a Republike Bosne i Hercegovine, te gradio memorijalne centre i spomen obilježja za žrtve genocida.

Fond Memorijala danas upravlja Šehidskim spomen mezarjem Kovači, Memorijalnim centrom Kovači, Ratnom džamijom Igman, Spomeničkim kompleksom Tunel D-B, poznatim kao “Tunel spasa” i muzejskom postavkom “Heroji oslobodilačkog rata”.

Predstavnik Upravnog odbora Fonda Amer Osmić istakao je kako je Fond Memorijala jedinstvena institucija u BiH koja ima posebnu ulogu u bosanskohercegovačkom društvu budući da ne postoji niti jedna slična institucija na bilo kojem nivou vlasti koja objedinjuje opus rada i djelatnosti kojima se bavi Fond Memorijala.

– Četvrt vijeka postojanja Fonda pruža nam mogućnost da sa ove vremenske distance objektivno sagledamo sve ono što je do danas urađeno u smislu izgradnje i očuvanja sjećanja na period odbrambeno-oslobodilačkog rata kazao je direktor Fonda Ahmed Kulanić.

Dodao je da je posljednjih godina Fond Memorijala intenzivirao i unaprijedio sistemski pristup očuvanju sjećanja nastojeći ponuditi institucionalni okvir za razvoj kulture sjećanja u Bosni i Hercegovini.

Najavio je da će u narednom periodu Fond Memorijala nastojati proširiti svoj opus djelovanja između ostalog i osnivanjem Edukativnog centra na lokalitetu “Kuće Sloboda” u okviru Spomeničkog kompleksa Tunela D-B te osnivanjem Istraživačko-dokumentacionog centra Fonda Memorijala (na lokalitetu objekta “Kon-Tiki”).

Također, u planu je uspostavljanje arhiva Fonda Memorijala, stavljanjem u funkciju i preuređenjem objekta “Kon-Tiki” u spomen obilježje – Muzej stradanja građana Bosne i Hercegovine te uspostavljanjem Muzeja “Obrazovanje pod opsadom”.

Na svečanosti su dodijeljene zahvalnice za uspješnu saradnju brojnim udruženjima, pojedincima i institucijama. Zahvalnice su dodijeljene i bivšim direktorima Fonda, ali i uposlenici Zahidi Memišević koja je ove godine nakon 24 godine rada u Fondu Memorijala otišla u penziju, saopćeno je iz Fonda Memorijala.

Posebno priznanje, Plaketu – Prijatelj Fonda Memorijala dodijeljeno je Osmanu Smajloviću koji je od samog osnivanja Fonda svojim doprinosom i požrtvovanošću uključen u projekte, planiranja, razradu i realizaciju ideja Fonda.

Povelja Fonda Memorijala, koja je ujedno i najveće priznanje koju dodjeljuje ta institucija, dodijeljena je Ministarstvu za boračka pitanja Kantona Sarajevo, a priznanje je preuzeo ministar Omer Osmanović je kazao da s Kovača želi poručiti “kako je naša pobjeda da smo opstali, to da smo danas ovdje i ostajemo ovdje”.

(FENA)