Obrazovanje i zapošljavanje u fokusu Međunarodne konferencija za mlade

Ostanak mladih ljudi u BiH, njihovo obrazovanje i zapošljavanje u fokusu su Međunarodne ekspertske konferencije za mlade koja se održava u Banjoj Luci.

Konferenciju je organizovalo Udruženje građana “Nešto Više” u saradnji sa PRONI Centrom za omladinski razvoj u okviru projekta “Program zadržavanja mladih u BiH – Opšta mobilizacija” koji finansira Evropska unija.

Projekt koordinator Udruženja građana “Nešto Više” Duško Cvjetinović je rekao da će tokom trodnevne konferencije biti predstavljeni primjeri dobre prakse u BiH i svijetu u oblasti obrazovanja i zapošljavanja mladih. To su ujedno glavne teme tog projeketa koje su prepoznate kao najveći izazovi i prepreke kada je riječ o ostanku mladih u BiH.

– Konferencija će okupiti oko 50 učesnika iz BiH i svijeta koji će predstaviti svoje napore i aktivnosti u tom polju angažmana mladih – rekao je Cvjetinović za Fenu.

Osnovni cilj projekta “Program zadržavanja mladih u BiH“, prema njegovim riječima, jeste jačanje kapaciteta omladinskih organizacija da se aktivno uključe u procese zapošljavanja i obrazovanja u BiH.

Obuhvata četiri tematske oblasti koje se odnose na uspostavljanje međusektorske mreže za zagovaranje u zapošljavanju i obrazovanju, sastavljenu od mladih stručnjaka i preduzetnika, jačanje kapaciteta i kompetencija omladinskih organizacija u cilju povećanja uticaja zagovaranja na unapređenje politika, pravila i strategija u oblasti zapošljavanja i obrazovanja, zatim poboljšanje pravnog i političkog okvira za mlade kroz saradnju između relevantnih udruženja poslodavaca i relevantnih institucija na svim nivoima, kao i povećanje svijesti o važnosti gubitka omladinske populacije u BiH.

Kada je riječ o zadržavanju mladih u BiH, Cvjetinović je rekao da je neophodno intenzivirati i kvalitetno jačati dijalog samih mladih i donosilaca odluka u oblasti unapređenja uslova za njihov ostanak.

– Neophodan je međugeneracijski dijalog i sam dijalog mladih koji trebaju biti u stanju i da svjesno i precizno artikulišu svoje potrebe i da se sve to pretoči u zakonske akte. Nama trebaju sistemska, a ne kratkoročna rješenja – istakao je Cvjetinović.

Konferencija je okupila eksperte u oblasti omladinskih politika, zapošljavanja i visokog obrazovanja iz više oblasti, privrednike, omladinske organizacije, vijeća mladih, međunarodne organizacije, institucije idr.

(FENA)