Održana komemoracija Mirsadu Tuki: Vječiti zanesenjak i veliki dječak u svijetu filmske čarolije

Komemoracija cijenjenom bosanskohercegovačkom glumcu Mirsadu Tuki održana je danas u Kamernom teatru 55 u Sarajevu.

“Za njega mogu da kažem da je bio sjajan kolega i partner na sceni, pun poštovanja prema svakome, bilo da su to mladi glumci, glumci njegove generacije ili starije kolege. Bio je istinski ljubitelj teatra s nevjerovatnom etikom i disciplinom i nikada od njega nisam čuo nijednu lošu riječ o bilo kome. Bio je istinski, vrhunski gošpar. Čovjek, kolega i glumac za svaki primjer. Naš Mirsad”, rekao je Senad Alihodžić, direktor Kamernog teatra 55.

Reditelj Aleš Kurt kazao je da su se okupili da isprate njihovog dragog kolegu, druga, oca divnih momaka, supruga, nekoga ko je širio pozitivnu energiju cijeli svoj život.

 

“On će zbog svega što je uradio tokom života ostati u našem sjećanju. Mi tek shvatimo šta je smrt kada je neko od voljenih osoba pod njenom rukom. Mislim da smrt nije najveći gubitak. Najveći gubitak je ako je neko imao život, a nije ga proživio kako treba. Mirso je dao jako puno. Bio je zaljubljen u glumu i umjetnost. Mnogo je volio da radi. Bio je vjeran i pouzdan. Moram napomenuti da je bio jako srčan i hrabar zato što je prihvatao zadatke koje bi malo ko prihvatio”, između ostalog je rekao.

Prisutnima u Kamernom teatru 55 se obratila i Indira Kučuk-Sorguč.

“Uvijek si bio pun respekta prema drugome, vječiti zanesenjak, veliki dječak u svijetu filmske i kreatorske čarolije, moj drug, istinski strasnik u glumištu, za mene od prvog viđenja na sceni bard. Otišao si na isti dan i na isti način uz nezaboravan osmijeh i optimizam duše kao i tvoj prijatelj, generacija, dobričina Žan Marolt”

“Divni i plemeniti Mirso, zajedno smo sa Žanom putovali u tvoju rodnu Tuzlu pripremajući predstavu ‘Bosanski kralj’ u režiji Adisa Bakrača u kojoj si glumio velikog bosanskog vojvodu Hrvoja Vukčića Hrvatinića. Radovali smo se ‘Wolandu u Sarajevu’ Nedžada Ibrišimovića u režiji Gradimira Gojera, vjerujući naivno da će dobro pobijediti majstorsko zlo”, između ostalog je rekla.

Od Mirsada su se oprostili i njegovi sinovi Dino i Mak. Podsjećamo, Mirsad je preminuo u 59. godini nakon duge i teške bolesti.