Održana Prezentacija analize ‘Transportna zajednica EU i zapadnog Balkana’

Održana Prezentacija analize 'Transportna zajednica EU i zapadnog Balkana'

Vanjskopolitička inicijativa BH, u saradnji sa Fondacijom Friedrich Ebert BiH, organizirala je online prezentaciju političke analize: Transportna zajednica EU i Zapadnog Balkana: Izazovi i šanse za Bosnu i Hercegovinu, autora Adnana Ćerimagića.

Cilj analize bio je da na jednostavan i razumljiv način predstavi Transportnu zajednicu, njeno mjesto u širem procesu EU integracija zapadnog Balkana, te sve prednosti i izazove koje ona nudi za Bosnu i Hercegovinu i zapadni Balkan.

Ćerimagić je naveo da je ulaganje u infrastrukturu i strateško promišljanje znatno povećalo stepen sigurnosti u Evropskoj uniji, te su samim tim postavljeni određeni standardi za modernizaciju saobraćaja u Bosni i Hercegovini.

– EU je percipirana kao interesantan intstrument koji može podržati infrastrukturne projekte u BiH, ali se postavlja pitanje koliko je BiH spremna usvojiti strategije i raspodijeliti finansijska sredstva u prave svrhe – izjavio je autor analize Adnan Ćerimagić, analitičar Inicijative za evropsku stabilnost (ESI).
Direktor Transportne zajednice Matej Zakonjšek naglasio je da podrška institucija EU-a, kao i država članica, presudna za integraciju transportnog tržišta, ali ako regija ne razmišlja regionalno i ako pojedine države ne uzimaju u obzir druge, postizanje istih standarda nije moguće.

– Zapadni Balkan djeluje kao poveznica za ekonomije, teritorije, ali i nove mogućnosti za ljude. Došlo je do pomaka u razumijevanju važnosti Transportne zajednice i napredak se mora pohvaliti – dodao je Zakonjšek.

Prisustnima se obratio direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić koji je izjavio da uvezivanje politika i rad sa Transportnom zajednicom dovodi do efikasnijeg upravljanja rizikom, ubrzanja protoka roba i smanjenja troškova, što dalje podrazumijeva poželjniji region za investicije, kao i podršku i zaštitu trgovinskih interesa, saopćeno je iz Transportne zajednice.

(FENA)