Oduzeta prezentacija koja pokazuje kako je Trump planirao blokirati Bidenovu pobjedu

Mark Meadows, bivši šef kabineta Donalda Trumpa, predao je komisiji zaduženoj za istragu napada na Capitol Hill prezentaciju koja predstavlja plan kako Donald Trump može ponovo preuzeti vlast, piše The Guardian.

Odabrana komisija smatra kako postoji neka veza između Trumpove Bijele kuće i organizatora napada na Capitol Hill 6. januara.

Činjenica da je Meadows posjedovao PowerPoint dan prije napada na Capitol Hill, koji je detaljno opisivao načine izvođenja državnog udara, sugeriše da je bio svjestan napora Trumpa i njegovih saveznika da zaustave proglašenje novog predsjednika Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Prezentacija ima 38 stranica, a nosi naziv “Izborna prevara, uplitanje i opcije za 6. januar”. Nudi nekoliko preporuka za Trumpa, koje on treba slijediti kako bi zadržao predsjedničku funkciju. Na ovaj način bi uplovio u drugi mandat oslanjajući se na laži i brojne zavjere o izbornoj prevari.

Senatore i članove Kongresa prvo je trebalo obavijestiti o miješanju stranih lica u izbore, nakon čega bi Trump mogao proglasiti vanredno stanje na nacionalnom nivou, proglasiti nevažećim svo elektronsko glasanje i zatražiti od Kongresa da dogovori rješenje.

Jedna od opcija preuzimanja vlasti jeste da tadašnji potpredsjednik Mike Pence zloupotrijebi svoju ceremonijalnu ulogu na zajedničkoj sjednici Kongresa 6. januara, kada je Biden trebao biti proglašen predsjednikom, te tada vrati Trumpa u Bijelu kuću.

Preporuke u prezentaciji zasnovane su na divljim i nepotkrijepljenim tvrdnjama o izbornoj prevari, uključujući i to da su “Kinezi sistematski preuzeli kontrolu nad američkim izbornim sistemom”.

Naredne sedmice će biti utvrđeno da li će protiv Meadowsa biti pokrenut krivični postupak zbog nepoštivanja Kongresa.