Oduzimanje imovine u središtu pozornosti savjetovanja tužitelja i sudaca u Neumu

Na 20. savjetovanju iz kaznenopravne oblasti u Neumu, koji je okupio oko 400 pravosudnih dužnosnika iz cijele BiH i regije, u petak je u fokusu tema oduzimanja imovinske koristi pribavljene kaznenim djelima.

Panel na ovu temu realizirali su AIRE centar, Regionalna antikorupcijska inicijativa i Centar za istraživanje politike suprotstavljanja kriminalitetu (CPRC), zajedno s Udruženjem sudaca u FBiH kao nositeljem događaja, a u suradnji s centrima za edukaciju sudaca i tužitelja FBiH i RS-a te udruženjima sudaca, tužitelja i odvjetničkim komorama, priopćeno je iz AIRE centra.

– Predstavili smo analizu primjene Zakona o oduzimanju nezakonito stečene imovine kaznenim djelom u entitetu Federacija BiH od 2015. do 2022. godine, što je bila prilika da se osvrnemo na rezultate praktične primjene ovog zakonskog instrumenta i savjetujemo se o tome u kojem pravcu je dalje potrebno ići, kako bismo unaprijedili postupanje tužiteljstava i sudova na osnovu dobrih praksi i primjera uspješne primjene ovog Zakona – poručio je prof. dr. Eldan Mujanović dodavši kako će iskustva iz BiH i regije biti važan putokaz u dostizanju tih ciljeva.

Profesor Mujanović još je kazao kako Agencija za upravljanje oduzetom imovinom Federacije BiH danas upravlja s novčanim sredstvima od cca. 5 milijuna maraka, dionicama vrijednosti cca. 250.000 maraka, sredstvima u investicijskim fondovima od cca. 800.000 maraka, motornim vozilima vrijednosti cca. 300.000 maraka, nekretninama vrijednosti cca. 3.5 milijuna maraka, dok je zakupninama nekretnina do sada prikupljeno cca. 1.5 milijuna maraka.

– Također, Agencija upravlja s osnivačkim udjelima vrijednosti od cca. 8.8 milijuna maraka, a dodatno se kroz izvršni postupak treba naplatiti dodatnih cca. 2.2 milijuna maraka. Sve navedeno ukazuje da je Zakon adekvatan mehanizam za borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije i da se treba intenzivnije primjenjivati u većem broju ovakvih predmeta – rekao je on.

Sutkinja Kantonalnog suda u Sarajevu Sanela Rondić govorila je o primjerima dobre prakse u primjeni zakonskih propisa o oduzimanju imovinske koristi pribavljene kaznenim djelom, a kroz analizu slučaja Emiran u kojem je trajno oduzeta imovina veće vrijednosti u iznosu od cca. 14 milijuna maraka u cilju prezentacije dobrih praksi iz susjedstva.

– Kada se uz adekvatnu kaznenopravnu sankciju obešteti žrtva kaznenog djela i oduzme imovinska korist pribavljena kaznenim djelom, tek tada šaljemo jasnu poruku javnosti da se kriminal ne isplati – naglasila je sutkinja Rondić.

Nataša Trninić, zamjenica tužitelja za organizirani kriminal u Srbiji podijelila je iskustva u primjeni Zakona o oduzimanju imovine, naročito u smislu oduzimanja imovine od tzv. “trećih osoba”.

Tužitelj Feđa Fejzagić iz Tužiteljstva Kantona Sarajevo s nazočnima je prošao kroz korake identifikacije, praćenja i otkrivanja imovine stečene kaznenim djelom, dok su odvjetnice Sabina Husejnagić i Dijana Hasić govorile o mjerama osiguranja u postupku oduzimanja nezakonito stečene imovine.

– Otkrivanje, praćenje i identifikacija imovine stečene kaznenim djelom, kroz financijsku istragu u najranijoj fazi postupka, od ključnog je značaja za uspješnu realizaciju, prije svega, privremene mjere osiguranja, a zatim i trajnog oduzimanja imovinske koristi, kao konačnog cilja koji je potrebno postići u procesuiranju počinitelja kaznenih djela povezanih sa sticanjem takve koristi – zaključio je tužitelj Fejzagić.

Na kraju radnog dana, tužiteljica Merisa Nurkić iz Tužiteljstva BiH govorit će o praksama utvrđivanja imovinske koristi u kaznenom postupku u predmetima krijumčarenja migranata, navodi se u priopćenju AIRE centra.

(FENA)