OHR: Centralna banka BiH nikada nije bila međuentitetska već državna institucija

Ured visokog predstavnika u BiH (OHR) ponovo se oglasio povodom tvrdnji zvaničnika iz RS-a, ovaj put vezanih za rad Centralne banke BiH, za koju se ističe da je osnovana kao zajednička banka entiteta.

Između ostalog, OHR se osvrnuo na tvrdnju da su visoki predstavnici u Bosni i Hercegovini zapravao prenijeli upravljanje Centralnom bankom BiH na državne institucije, a da je prema Ustavu BiH, Predsjedništvo nadzorni organ, odnosno tijelo koje nadzire rad Centralne banke.

“Centralna banka nikada nije bila međuentitetska institucija niti je visoki predstavnik ikada donio zakon o njenom statusu. Centralna banka BiH je državna institucija osnovana Aneksom 4 Općeg okvirnog sporazuma za mir u BiH (Ustav BiH)”, navodi se iz OHR-a.

Osim toga, iz Ureda visokog predstavnika u BiH je navedeno i ko je zapravo zadužen za utvrđivanje nadležnosti Centralne banke.

“Ustavom Bosne i Hercegovine konkretno je zadužena Parlamentarna skupština BiH da utvrdi nadležnosti Centralne banke, što je Parlamentarna skupština i učinial 1997. godine, usvajanjem Zakona o Centralnoj banci BiH”, ističu iz OHR-a.