OIC: Uspostava Međunarodnog dana borbe protiv islamofobije je istorijsko postignuće UN-a

– Generalni sekretar Organizacije islamske saradnje (OIC), Hissein Brahim Taha, pohvalio je istorijsko postignuće Ujedinjenih nacija ostvareno kroz usvajanje rezolucije u Generalnoj skupštini  kojom se  15. mart proglašava Međunarodnim danom borbe protiv islamofobije.

Generalni sekretar navodi u saopćenju kako je stav OIC da će uspostava Međunarodnog dana konsolidirati globalnu svjesnost prijetnje mržnjom i fanatizmom protiv muslimana, istovremeno ohrabrujući međunarodnu zajednicu da poduzme konkretne mjere u borbi protiv tog fenomena i unaprijedi toleranciju i miroljubivu koegzistenciju širom svijeta.

Naglasio je da poticanje na mržnju i netoleranciju na vjerskoj osnovi može stvoriti uslove koji predstavljaju prijetnju svjetskom miru, sigurnosti i stabilnosti, stvarajući tako antitezu svim slobodama.

– Stoga, OIC smatra usvajanje te rezolucije u Ujedinjenim nacijama ključnim korakom ka konkretnoj globalnoj akciji potrebnoj u borbi protiv poticanja na mržnju, diskriminaciju i nasilje zasnovane na religiji – kazao je Taha.

Generalni sekretar izrazio je spremnost OIC na saradnju s Ujedinjenim nacijama kao i svim članicama međunarodne zajednice na promoviranju jedinstva i harmonije u cilju postizanja globalnog mira i razumijevanja, prenosi palestinska novinska agencija WAFA.

(FENA)