Okolić primio načelnika štaba Nacionalne garde Maryland generala Adama Flascha

Zamjenik ministra odbrane BiH Mirko Okolić primio je delegaciju Nacionalne Garde Marylanda predvođenu brigadnim generalom Adamom Flaschom, načelnikom Zajedničkog štaba te sаvezne države, saopćio je Ured za odnose s javnošću Ministarstva odbrane Bosne i Hercegovine.

U pratnji generala Flascha, bili su i i šef Ureda za odbrambenu saradnju pri Ambasadi Sjedinjenih Američkih Država u BiH, major Taib Grozdanić te drugi gostujući članovi delegacije.

Zamjenik ministra Okolić je iskazao dobrodošlicu generalu Flaschu, zahvalio na pomoći i podršci koju Nacionalna garda Marylanda osigurava Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH putem Državnog partnerskog programa (SPP), a posebno kroz program “Vojska-vojsci”.

Saradnja Oružanih snaga BiH i Nacionalne garde Marylanda je ocijenjena kao izuzetno dobra i korisna, te je iskazana želja da ona bude nastavljena i intenzivirana i u vremenu koje je pred nama.

Državni partnerski program sa Nacionalnom gardom Maryland traje gotovo dvadeset godina i rezultirao je brojnim kvalitetnim projektima od posebne koristi za Oružane snage BiH, kao što su školovanje, obuka i edukacija, zajedničko učešće u mirovnim misijama, posebno onoj u Afganistanu, kao i kroz zajedničko učešće na brojnim vježbama kako u Bosni i Hercegovini, tako i u Sjedinjenim Američkim Državama, SR Njemačkoj, Estoniji i  na drugim lokacijama.

General Flasch je u razgovoru posebno istaknuo značaj saradnje sa MO i OS BiH i izrazio zadovoljstvo što je Nacionalna garda Marylanda u prilici pružiti podršku OS BiH na polju dostizanja većeg nivoa interoperabilnosti i NATO standarda u obuci.

-Stepen povjerenja među pripadnicima naših vojski, značajan je isto kao i stepen interoperabilnosti opreme i obučenosti naših pripadnika – kazao je general Flasch.

Na sastanku se razgovaralo i o budućim planovima saradnje između OS BiH i Nacionalne garde Maryland koja će osim programa “Vojska-vojsci” i zajedničkih vježbi, biti proširena i na civilno-vojnu saradnju, saradnju u oblasti ekonomije, zdravstva i zaštite i spašavanja.

(FENA)