Okončani pregovori između Rusije i Ukrajine, nema većih pomaka

Okončana je treća runda pregovora između Rusije i Ukrajine, izjavio je savjetnik ukrajinskog predsjednika, dodajući da je postignut napredak po pitanju humanitarnih koridora.

Pregovori su trajali četiri sata, ali nije postignut veći napredak, prenosi CBC News.

Međutim, postoje pozitivni pomaci u poboljšanju “logistike humanitarnih koridora”, prema savjetniku Zelenskog. Pregovori o potencijalnom prekidu vatre i političkom rješenju sukoba će se nastaviti.

Rusija je u ponedjeljak najavila još jedno ograničeno primirje i uspostavljanje sigurnih koridora kako bi se civilima omogućilo da pobjegnu iz opkoljenih ukrajinskih gradova, ali rute za evakuaciju su uglavnom vodile prema Rusiji i njenom savezniku Bjelorusiji, što je izazvalo oštre kritike Ukrajine i drugih.

Ukrajinski zvaničnici optužili su Moskvu da je na nekim mjestima pribjegla taktici “srednjovjekovne opsade”. U jednom od najočajnijih opkoljenih gradova, južnoj luci Mariupolj, nije bilo neposrednih znakova evakuacije.

Ruske snage nastavile su da gađaju neke ukrajinske gradove raketama čak i nakon što su nove najave koridora i žestoke borbe nastavljene u nekim područjima, što ukazuje da neće biti šireg prekida neprijateljstava.

(FENA)