Opasnost i za Moldaviju. Rusi aktiviraju trupe u Pridnjestrovlju

“Aktiviran je rad na angažiranju jedinica ruskih trupa sa sjedištem na teritoriji Pridnjestrovskog regiona Republike Moldavije na izvođenju provokacija i demonstracionih akcija na granici sa Ukrajinom.

Zabilježeno je preraspoređivanje ruskih trupa i jedinica takozvane Pridnjestrovsko-moldavske Republike u cilju pripreme za demonstraciju spremnosti za napredovanje i eventualnu borbu protiv Ukrajine”, saopćio je Generalštab Vojske Ukrajine, prenosi politički.ba.

U najnovijoj objavi ova institucija po prvi put pominje ruske trupe smještene u otcjepljenom dijelu Moldavije.

Ruski vojni angažmani u Pridnjestrovlja signaliziraju opasnost ne samo za jugo-istočni front u Ukrajini, već i za samu Moldaviju.

Generalštab ne daje više detalja ove informacije.

U jutarnjem biltenu navodi se i da je nastavljeno povlačenje ruskih trupa “na pojedinačnim pravcima”.

Vjeruje se da se radi o manevrima”u cilju jačanja grupacije okupacionih trupa za dalje izvođenje ofanzivnih akcija na Slobožanskom, Donjeckom i Luganskom pravcu”.

“Ministarstvo odbrane Ruske Federacije je 1. aprila ove godine odlučilo da od 4. aprila do 23. maja 2022. godine održi vojni sastanak sa rezervistima.

Istovremeno, no okupiranim teritorijama, neprijatelj nastavlja činiti nezakonite radnje i, kršeći međunarodno humanitarno pravo, vrše se otmice mještana, granatiraju se stambeni blokovi, miniraju objekti civilne infrastrukture, provode se pljačke i paljevine”, navodi se.

Generalštab je objavio i da je od jutros Černjihov pod snažnom artiljerijskom i raketnom vatrom, te udarima borbenih aviona.

Posebno se ističe da je granatirana bolnica s onkološkim bolesnicima u tom gradu. Ne navode informacije o mogućim žrtvama.

“Protivnik i dalje trpi značajne gubitke u regionu Luganska.

U gradu Alčevsku, oko 30 ranjenih okupatora-kadirovaca došlo je u lokalnu bolnicu iz borbenog područja u blizini naselja Popasna.

Prema dostupnim informacijama, poginuli osvajači su ostavljeni na ratištu.

Tokom protekle sedmice nepovratni gubici ljudstva u jedinicama tzv. 2. korpusa Kopnene vojske Rusije iznosili su oko 800 ljudi.

Grupacija Oružanih snaga Ukrajine u jednom danu odbila je 9 neprijateljskih napada na pravcu Donjecka i Luganska. Naši vojnici su uništili 8 tenkova, 44 borbena oklopna vozila, 16 jedinica motorne opreme i 10 artiljerijskih sistema”, stoji u izvještaju.

politički.ba