Orban: “Da su Tramp i Merkel na vlasti, rata u Ukrajini ne bi bilo”

U dugom govoru na 31. Tušnadskom ljetnom univerzitetu u Rumuniji, mađarski premijer Viktor Orbán oštro je napao strategiju Zapada u vezi s ruskim ratom u Ukrajini, prenosi politički.ba.

“Da je Trump američki predsjednik, a Angela Merkel njemačka kancelarka, ne bi bilo rata u Ukrajini”, izjavio je Viktor Orbán na bini Tušnada pred nekoliko hiljada Mađara koji su prisustvovali tradicionalnom završnom govoru Ljetnog univerziteta.

Orban je opsežno kritizirao i reakciju Zapada na rat s Rusijom.

“Poslije Drugog svjetskog rata, Evropa je ponovo u situaciji da ne govori Evropa, već Amerikanci i Rusi”, rekao je mađarski premijer.

Prema Orbanu, to pokazuje koliko je opasan prijedlog EU da se odluke o vanjskoj politici donose prostom većinom umjesto konsenzusom.

Prema Orbanu, to bi bio imperijalizam.

Evropa ne može postati faktor u svjetskoj politici jer ne može održati red u svom dvorištu, nastavlja premijer, navodeći primjer Ukrajine, stanje na vanjskim granicama, ili u vezi sa širenjem na Balkan.

“Moramo pokušati da zapadnjaci razviju novu strategiju, čiji fokus nije na pobjedi u ratu, već na mirovnim pregovorima i dobroj mirovnoj strategiji. Nova strategija bi trebala stati između Rusije i Ukrajine”, rekao je dalje.

Prema njemu, strategija članica NATO/EU je propala na svakom koraku, a dio toga je da većina svijeta nije voljan da učestvuje u ratu, i to ne nužno zato što su na strani Rusije, već zato što su imaju svoje probleme.

“Rusi su postavili vrlo jasan sigurnosni zahtjev, koji su uputili NATO i SAD. Oni traže da Ukrajina nikada ne postane članica NATO-a, a mi se zalažemo da nikada ne stavljamo oružje na teritoriju Ukrajine koje završi na teritoriji Rusije. NATO je to odbio i ne želi o tome ni razgovarati”, rekao je dalje.

Po riječima mađarskog premijera, Rusija se pokušava savladati oružjem, ali ono završi u ruskim rukama.

Naveo je i podatak da je 86 Mađara s područja Karpata poginulo je u ratu koji je započela Rusija, ali “ovo nije naš rat”.

Rusija nikada neće napasti NATO, kaže mađarski premijer koji se ne slaže da se Rusi ne zaustavljaju na granicama Ukrajine, ne samo zato što je NATO jači od Rusije. Orban smatra da su zahvaljujući sankcijama i NATO i EU de facto preuzeli ulogu u ratu, pa se sada mora pronaći balans.

On se obrušio i na zahtjeve EU da se priznaju prava LGBT populacije.

“Ne želimo da im govorimo kako da žive, samo da prihvate da je otac muškarac, a majka žena. Za Zapad je važno da shvati da to nije ideološko pitanje, već činjenica i da rodna ideologija nikada neće imati većinu u Mađarskoj”, rekao je dalje.

On je naveo i da “umjesto transrodnih, imamo samo Transilvaniju”.

Druga tema Orbanovog napada bila je ona vezana za migracije.

“Zapad se podijelio na dva dijela – evropski i neevropski narodi koji žive zajedno u jednakoj polovini, rekao je.

Ustvrdio je i da će do 2050. godine, udio “neevropskih” ljudi u većim gradovima porasti na više od 50 posto, tvrdi premijer.

“Ako ne bude promjene, Mađarska će nam biti oduzeta.

Brisel, upotpunjen Soroševim trupama, želi nas natjerati da prihvatimo imigrante”, naglasio je, prenosi Libertatea.ro.

Isti izvor donosi i informaciju da je tokom govora došlo do manjeg incidenta.

Muškarac koji je stajao među ljudima koji su slušali Orbana izvukao je veliki transparent na kojem je pisalo “Transilvanija je Rumunija”. Osobe koje su stajale oko njega, burno su reagirale. Veći incident spriječila je policija koja je munjevito reagirala i muškarca odvela.