Orban zbog patrijarha Kirila blokirao usvojene sankcije Rusiji

Iako su svi evropski zvaničnici objavili da je postignut dogovor o šestom paketu sankcija Rusiji, izgleda da od toga nema (još) ništa. Poslanica mađarskih liberala u Evropskom parlamentu Katelin Cseh objavila je da je Viktor Orban ponovo aktivirao veto, prenosi politički.ba.

“Cijeli sankcioni mehaizam Evropske unije zakočen je jer Orban zahtijeva da se se patrijarh Kiril skine sa liste kažnjenih”, objavila je ona.

Dodala je i da koncept konsenzusa “od EU pravi cirkus”. Šesti paket kaznenih mjera protiv Rusije dogovoren je ove sedmice na vanrednom samitu Evropskog vijeća (EUCO).

Premijeri ili predsjednici 26 država, kao i čelni ljudi institucija Evropske unije udovoljili su bezmalo svim zahtjevima Orbana.

U medijima, posebno onim koji pažljivo prate rad evropskih institucija, dogovor je oštro kritiziran. Politico.eu ocijenio je da je EU kapitulirala pred Orbanom.

Jedini zahtjev koji je imao mađarski premijer, a kojem nije udovoljeno, bio je da se nafta koju ta zemlja u narednom periodu bude dobijala iz Rusije, može prodavati na evropskom tržištu – izvan Mađarske.

Sve ostalo, a posebno nesmetani dotok ruske nafte u mađarske rafinerije kroz naftovod Družba, dobio je.

Sada Orban zahtijeva novi ustupak i skidanje patrijarha Ruske pravoslavne crkve s “crne liste” EU.

Ambasadori 27 država EU akreditirani u Briselu, već drugi dan nastoje usaglasiti tekst odobrenih sankcija. Bez uspjeha jer je mađarskom ambasadoru naređeno da blokira.

(politički.ba)