OSCE: Tekst zakona o VSTV-u vratiti na verziju koju je podržala Venecijanska komisija

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini poručila je da se amandmani na izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću Bosne i Hercegovine, kojima se uređuje integritet nosilaca pravosudnih funkcija, moraju u potpunosti uskladiti s verzijom koju je pozitivno ocijenila Venecijanska komisija u martu 2021. godine, kako bi se povećala ukupna odgovornost i nezavisnost domaćeg pravosuđa.

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici podržao izmjene Zakona o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH koje je predložilo Vijeće ministara BiH, a ostalo je još da usvojene izmjene podrži Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH na sjednici koja bi trebala biti održana do kraja mjeseca.

U pitanju je zakon koji je potrebno donijeti kao jedan od 14 prioriteta koje je pred Bosnu i Hercegovinu stavila Evropska komisija u odgovoru na zahtjev za članstvo u Evropskoj uniji.

Misija OSCE-a u Bosni i Hercegovini podsjetila je da je u pismu od 2. juna zajedno sa drugim članicama međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini, to naglasila kao i važnost transparentnog i inkluzivnog zakonodavnog procesa.

– Nažalost, amandmani usvojeni 22. augusta ne bave se ovim pitanjima. Regresivne promjene odredaba koje se odnose na sukob interesa i provjeru imovine, dva mehanizma koji predstavljaju sastavni dio očuvanja integriteta pravosuđa, slabe tekst zakona i postavljaju izazove u smislu pravilne, djelotvorne provedbe – rekli su iz OSCE-a za Fenu.

Štaviše, ističu da je još jednom došlo do izmjena u posljednjem trenutku, što ometa sveobuhvatnu tehničku provjeru i onemogućava demokratski diskurs.

OSCE poziva Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine da iskoristi svaku priliku da riješi ta pitanja tako što će tekst zakona vratiti na verziju koju je pozitivno ocijenila Venecijanska komisija.

Podvlače također da nezavisno pravosuđe koje djeluje sa integritetom predstavlja temelj svakog demokratskog društva te njegova reforma mora biti provedena u dobroj vjeri, a ne tretirana kao sredstvo nagodbe.

Krećući se naprijed ka usvajanju drugih ključnih zakona, Misija OSCE-a poziva na puno poštivanje međunarodnih standarda i demokratskih vrijednosti, i u pogledu suštine i procesa.