Ovčina na sastanku direktora nacionalnih biblioteka Evrope

Godišnji sastanak (Annual General Meeting – AGM) direktora nacionalnih biblioteka Evrope, održan je od 19.do 21. juna u Ankari.

Sastanku je prisustvovao i aktivno učestvovao i direktor Nacionalne i univerzitetske biblioteke Bosne i Hercegovine Ismet Ovčina, saopćeno je iz NUBBiH.

U saopćenju se navodi da se CENL sastoji od nacionalnih biblioteka Evrope, čiju zajednicu trenutno obuhvata 46 nacionalnih biblioteka iz 45 evropskih zemalja. Ovogodišnji sastanak održan je u Nacionalnoj biblioteci Turske. Sastanak je otvorio i vodio predsjedavajući CENL-a Frank Scholze, generalni direktor Nacionalne biblioteke Njemačke.

Tokom trodnevnog programa prisutni su imali priliku da čuju i izlaganja pojedinih direktora koji su između ostalog govorili o situaciji sa bibliotekama u Ukrajini, digitalizaciji, perzervaciji, restauraciji i mnogim drugim srodnim temama. Pored ostalih, skupu se obratila predsjednica IFLA-e (krovna svjetska bibliotečka asocijacija), Barbara Lison koja je posebno istakla značaj nacionalnih biblioteka u društvu i njihovom spektru djelovanja.

U okviru kulturnog programa, učesnici su obišli Muzej anatolskih civilizacija, Rahmi M Koc Muzej, te antički grad Gordion u Yassıhüyüku.

Sljedeći godišnji sastanak direktora nacionalnih biblioteka Evrope (Conference of European National Librarians – CENL) održat će se u Parizu 2023. godine, saopćeno je.

(FENA)