Ozoguz: Srebrenica upozorenje cijelom svijetu da nijedan ratni zločin neće ostati bez kazne

Potpredsjednica Bundestaga Njemačke Aydan Ozoguz kazala je, danas na komemoraciji u Potočarima, da se samo suočavanjem sa istinom može otvoriti prostor za pomirenje.

– Otvoriti se prema stradanju i patnji drugih ljudi jeste jedan korak u pravcu zajedničke budućnosti. Preuzeti odgovornost za našu prošlost jeste jedan od uslova naše evropske zajednice zajedničkih vrijednosti – naglasila je.

Prema njenim riječima, njemački Bundestag je posvećen svojoj odgovornosti da brani evropske vrijednosti slobode, demokratije i ljudskog dostojanstva i da ‘ne dozvoli, da se zločini ovog genocida zaborave.’

– Srebrenica je pokrenula određene stvari. Promijenila je izgled međunarodnim mirovnih misija, ubrzala razvoj Međunarodnog krivičnog suda u Hagu. I dalje ima još mnogo posla, ali Srebrenica stoji kao upozorenje cijelom svijetu da nijedan ratni zločin neće ostati bez kazne – niti ovdje u Srebrenici niti bilo gdje drugo – kazala je.

Komemoracija u Potočarima upriličena je u okviru obilježavanja 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

U Memorijalnom centru Srebrenica – Potočari, na kolektivnoj dženazi, danas će biti ukopani posmrtni ostaci 50 žrtava genocida počinjenog 1995. godine u Srebrenici.

(FENA)