Papa Franjo stigao u Kazahstan kako bi promovirao dijalog

Papa Franjo, kojeg su ljekari upozorili da ne putuje u Ukrajinu, doputovao je u utorak u Kazahstan u centralnoj Aziji u trodnevnu posjetu radi promocije dijaloga i mira u regionu bivšeg Sovjetskog Saveza, javlja AFP.

Papa koji je porijeklom iz Argentine, zbog bolova u koljenu primoran je da koristi invalidska kolica i nedavno je rekao da je shvatio da mora da uspori svoj tempo ili razmisli o penzionisanju, ipak će učestvovati na međureligijskom samitu u glavnom gradu Azerbejdžana, Nur-Sultanu.

Njegov avion je sletio nešto iza 17.15 po lokalnom vremenu, rekao je novinar AFP-a koji je bio u avionu, a 85-godišnji papa se već sastao sa predsjednikom Kasim-Jomartom Tokajevim pre nego što je održao prvi govor pred vlastima i diplomatskim osobljem.

Papa Franjo je u nedjelju rekao da će 38. putovanje u inozemstvo od njegovog izbora 2013. godine biti “prilika da održimo dijalog kao braća, potaknuti zajedničkom željom za mirom, za kojim je naš svijet žedan”.

Isprva se očekivalo da će događaju prisustvovati i Ruski pravoslavni patrijarh Kiril, blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina, ali se on ipak povukao iz događaja koji će trajati od 14. do 15. septembra, i tako je ugasio sve nade u susret sa Franjom zbog sukoba u Ukrajini.

Dok je papa pozivao na mir i osudio “okrutan i besmislen rat”, Kiril je branio Putinovu “specijalnu vojnu operaciju” i borbu protiv “spoljašnjih i unutrašnjih neprijatelja” Rusije.

Očekuje se da će oko 100 delegacija iz 50 zemalja učestvovati na događaju u Kazahstanu, bivšoj sovjetskoj republici koja je stekla nezavisnost 1991. godine.

(FENA)