Patrijarh SPC Porfirije odlikovao Orbana

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije odlikovao je mađarskog premijera Viktora Orbana zbog zasluga u odbrani hrišćanskih vrijednosti.

Kako se navodi u saopćenju SPC, Porfirije je Orbanu 5. septembra uručio najviše odlikovanje Srpske pravoslavne crkve, orden Svetog Save prvog stepena, u sjedištu Vlade Mađarske u Budimpešti.

Kako je navedeno u saopćenju, odlikovanje je dodeljeno Orbanu u znak zahvalnosti za promoviranje tradicionalnih hrišćanskih vrijednosti, za nesebičnu podršku Eparhiji budimskoj Srpske pravoslavne crkve u Mađarskoj i za izuzetan lični doprinos jačanju prijateljstva između dva susjedna naroda.

U saopćenju se navodi da je Porfirije tom prilikom istakao Orbanovo zalaganje za hrišćanski sistem vrednosti, prenosi Radio Slobodna Evropa.

“Suočeni smo, međutim, danas sa talasima novih sistema vrijednosti koji se nerijetko agresivno globalno nameću s ciljem da uruše svaki postojeći prirodni i civilizacijski poredak, da uspostave novu paradigmu. U tom vrtlogu, namjera je da se poruše identitetski temelji i stubovi pojedinaca i zajednica, da sve postane relativno, krhko i fluidno”, stoji u saopćenju.

“Vi se, pak, zalažete za hrišćanski sistem vrijednosti koji izvire iz Jevanđelja, koji je Bog ustanovio. To su vrijednosti koje su sazdale kako mađarski, tako i srpski narod, vrijednosti koje su sazdale Evropu kakvu smo do jučer poznavali, u kakvoj smo do jučer živjeli”, navodi se u saopćenju SPC.

Kako se dodaje, mađarski premijer Orban izjavio je da je ponosan što mu je odlikovanje uručio hrišćanin, pravoslavac i Srbin. Rekao je i da ne bi mogao tačnije opisati situaciju u Evropi od onoga kako je opisao Porfirije.

“Mi smo ljudi mira, želimo mir, ali se nažalost nalazimo usred jednog rata, a to je, kao što ste i sami rekli, bitka za dušu Evrope. Mi nemamo izbora u našim životima, u životima naše djece i naših unuka i trebamo prihvatiti ono što nam je Bog odredio. Kada nailazi velika voda, tada se trebaju graditi i velike brane. Ja sam lično ubijeđen da tu bitku ne možemo dobiti bez jedinstva hrišćana”, istakao je Orban, navodi se u saopćenju SPC.

Vlasti u Srbiji i Mađarskoj održavaju čvrste bilateralne odnose. U posljednjoj posjeti Srbiji, u martu 2022, Orban i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvovali su puštanju u saobraćaj međunarodne pruge kojom su se prevezli od Beograda do Novog Sada.

Posjeta mađarskog premijera organizirana je dvije nedjelje pred izbore u Srbiji, ali i Mađarskoj, nakon kojih su obojica potvrdili kontinuitet vladavine svojih stranaka.

Premijer Mađarske Viktor Orban izjavio je da u kontekstu, kako je rekao, rata koji se vodi na istočnim granicama Mađarske (ruska invazija na Ukrajinu), Srbi i Mađari moraju revidirati mnogo toga.

Evropski parlament je, inače, Rezolucijom od 9. marta osudio napore Rusije da iskoristi etničke tenzije na zapadnom Balkanu “u cilju rasplamsavanja sukoba i podjele zajednica”, što bi moglo dovesti do destabilizacije cijelog regiona.

U Rezoluciji se ukazuje i na zabrinutost evropskih zastupnika zbog “pokušaja Pravoslavne crkve da u zemljama kao što su Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina, posebno u entitetu Rs, promovira Rusiju kao zaštitnicu tradicionalnih porodičnih vrednosti i ojača odnose između države i Crkve”.

SPC je u svojoj reakciji odbacila takve navode.