Pendarovski: Neodrživa dalja blokada pristupnih pregovora sa Skopjem i Tiranom

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski izjavio je danas na sastanku s potpredsjednikom Europske komisije i visokim predstavnikom za vanjsku i sigurnosnu politiku Josephom Borrellom da je neodrživa dalja blokada početka pristupnih pregovora s njegovom zemljom i Albanijom.

Susretom s predsjednikom Sjeverne Makedonije, potpredsjednik Europske komisije Joseph Borrell, koji je jučer popodne doputovao u Skopje, započeo je turneju tijekom koje će 16. ožujka posjetiti i Albaniju i BiH.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednika Sjeverne Makedonije, Pendarovski je ocijenio posjet visokog predstavnika Borrrella Severnoj Makedoniji i regiji kao potvrdu posvećenosti i podrške EU Zapadnom Balkanu, posebno u svjetlu nove geopolitičke realnosti u Europi.

Pendarovski je istaknuo da je početak pristupnih pregovora sa Sjevernom Makedonijom test kredibiliteta Europske unije i pozvao na brzu provedbu strateških odluka u vezi s politikom proširenja, ocijenivši kako nova geopolitička realnost ukazuje na potrebu integriranja regije u EU.

“S novom geopolitičkom dinamikom, ne govorimo o ubrzanju našeg procesa, s obzirom na to da Sjeverna Makedonija i Albanija od ožujka 2020. imaju odluku Vijeća Unije da počnu pristupne pregovore. Sjeverna Makedonija se pokazala kao kredibilan partner EU i dalja blokada otvaranja njenih pristupnih pregovora, zajedno s Albanijom, je neodrživa”, rekao je Pendarovski, prenosi Beta.

Govoreći o ruskoj vojnoj invaziji na Ukrajinu i njenom utjecaju na sigurnost Europe, sugovornici su ponovo potvrdili potrebu za žurnim zaustavljanjem ruskih vojnih akcija u Ukrajini, vraćanjem poretka međunarodnog prava i što je moguće prije brzim oporavkom od razaranja.

“Visoki predstavnik je pozdravio odluku Sjeverne Makedonije o sankcijama Rusiji, čime se u potpunosti uskladila sa zajedničkom vanjskom i sigurnosnom politikom EU i paketom sankcija, uključujući paket mjera iz 2014. godine”, stoji u priopćenju.

Ovo je prvi službeni posjet Sjevernoj Makedoniji Josepha Borrella kao visokog predstavnika Europske unije.

(FENA)