Pismo KBS-a ambasadorima povodom najave smjene Valentina Inzka

Pismo KBS-a ambasadorima povodom najave smjene Valentina Inzka

Poštovani ambasadori, budući državni sekretaru SAD-a, Specijalni predstavniče za Zapadni Balkan, ekselencije:Matthew Field, Eric Nelson, Antony Blinken i Matthew Palmer

U ime Kongresa Bošnjaka Svijeta (KBS) predsjednik Azem Dervišević je izrazio zabirnutost nedavnom inicijativom Njemačke vlade da zamijeni dr. Valentina Inzka, trenutnog šefa Ureda visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini. (BiH), gospodinom Christianom Schmidtom, njemačkim političarem. Prije svega zabirinutost ima svoje razloge, pa je nedavno pisanje o ruskim vezama gospodina Schmidta i posebno bliskog odnosa sa HDZ-om Hrvatske, pa time i HDZ-om BiH deprimirajuća.

Brzina kojom Njemačka nastoji zamijeniti dr. Inzka sugerira pokušaj sprečavanja doprinosa tima novoizabranog predsjednika Sjedinjenih Država Joea Bidena toj odluci, što je zabrinjavajuće s obzirom da je novi američki tim daleko više upućeniji i iskusniji u pitanjima koja se tiču ​​BiH od kolega iz EU-a. Ruska politika je do sada bila najčešće protiv države BiH, što se pokazalo otvorenim ometanjem BH puta u NATO. Bilo je tu i tragičnih odluka poput ruskog veta prije jednog desetljeća na britansku rezoluciju UN-a o priznanju genocida u Srebrenici. Time je potaknuto poricanje genocida, kaže se u pismu KBS-a.

Za nas je posebno zabrinjavajući blizak odnos gospodina Schmidta s HDZ-om i i činjenica da je u januaru 2020. godine g. Schmidt primio od g. Plenkovića, predsjednika Vlade Hrvatske i čelnika hrvatskog HDZ-a, Orden Ante Starčevića – čiji se stvarni značaj može razumjeti samo ako se vidi kojim je sve ličnostima ova nagrada u prošlosti dodijeljivana (izvor), piše Dervišević.

Neki od najpoznatijih primatelja Ordena Ante Starčevića jesu:

Politički lideri HDZ-BiH i osuđeni ratni zločinci, uključujući i Jadranka Prlića, premijera ratne kvazi-države “Hrvatska Republika Herceg-Bosna” (“HRHB”) i Daria Kordića, potpredsjednika HRHB-a i zapovjednika vojne formacije HVO u BiH, od kojih su obojica osuđeni na 25 godina zatvora od strane UN-ovog Međunarodnog suda za ratne zločine u Haagu (ICTY) zbog kršenja Ženevskih konvencija o ljudskim pravima, zločina protiv čovječnosti, uključujući ubistva, silovanja, nehumano postupanje prema civilima i ostalo, (vidi Presudu Prliću-izvor), (vidi Presudu Kordiću (izvor). Tu je i Mate Bobana, predsjednik HRHB-a, čiju je glavnu ulogu u ratnim zločinima ICTY detaljno obrazložio u spomenutoj presudi Prliću, ali koji nije osuđen jer je preminuo prije suđenja (izvor).

Politički i vojni vrh Republike Hrvatske presuđen je u Međunarodnom sudu u Hagu za UZP i agresiju na našu zemlju. Osuđen je i HDZ kao stranka što se u evropskim okvirima prešućuje. Mnoštvo lidera HDZ-a iz užeg kruga predsjednika Tuđmana koje je ICTY u svojim odlukama sporadično identifikovao kao saučesnike u agresiji i zločinima u BiH. Upravo zato nam je teško prihvatiti gospodina Schmidta koji je primio odlikovanja od stranke i ljudi koji su napravili zločine i izazvali teške patnje građana ove zemlje. Dervišević predlaže i američko vođstvo i američkog kandidata na čelu OHR-a ako je smjena čelnika ove institucije opravdana, stoji u pismu KBS-a.

(KBS)