Plakalo: Posjeta komesarke Johansson važna za dogovor o migrantskoj krizi u BiH

Plakalo: Posjeta komesarke Johansson važna za dogovor o migrantskoj krizi u BiH

Generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo istakao je danas kako je posjeta evropske komesarke za unutrašnje poslove Ylve Johansson, koja dolazi u četvrtak u Bosnu i Hercegovinu, iznimno važna za dogovor o migrantskoj krizi u BiH.

Plakalo u izjavi za Fenu naglašava da ova posjeta dolazi u vremenu kada se institucije Bosne i Hercegovine i institucije pojedinih kantona ne mogu više nositi sa migrantskim prilivima i krizom koju sa sobom nosi ilegalni migranti.

– Potrebno je raspodjeliti težinu migrantske krize na prihvatljiva područja u cijeloj Bosni i Hercegovini, a evropska administracija već nekoliko puta poslala je jasne poruke povodom toga. Posjetu komesarke Johansson treba tretirati kao jednu vrstu analize i provjere svega onoga sa čim se u ovom trenutku raspolaže, nakon toga za očekivati je da zvanični Brisel napokon donese određene mjere za one zvaničnike i institucije koji budu odbijali sprovesti politike i smjernice Evropske unije, a trenutno kada je ova tematika u fokusu svakako ih ima koji to odbijaju – rekao je on.
Plakalo kaže da je imao nekoliko važnih razgovora sa zaduženim prestavnicima Evropske komisije iz Brisela koji su određeni da rade na ovim pitanjima kada je Bosna i Hercegovina u pitanju.

– Svakako da će se u narednom periodu pribjeći određenim sankcijama prema onima koji budu odbijali implementiranje zahtjeva i zaključaka Evropske komisije. A u ovom slučaju zahtjeva koji se odnose na oblast ilegalnih migracija, pitanja koje znatno predstavlja ne samo sigurnosni problem za Bosnu i Hercegovinu, već dovodi i do ozbiljnih osporavanja, odbijanja i negiranja instrukcija i zahtjeva institucija Bosne i Hercegovine od strane nižih nivoa vlasti, što svakako nije dobro za sveukupne odnose u Bosni i Hercegovini, jer kao u svemu i za ovo pitanje potrebno je postići kompromisna riješenja, koja su svakako uvijek prva opcija prije onih koji su uslovljeni bilo kakvim sankcijama – izjavio je za fenu generalni sekretar Evropskog pokreta u Bosni i Hercegovini Haris Plakalo.

(FENA)