Plenković citirao Ustav BiH i nenamjerno negirao pojam “predstavnik hrvatskog naroda”

Hrvatski premijer Andrej Plenković komentarisao je danas propale pregovore u vezi sa izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine. Poručio je kako mora doći do dogovora.

“Strateški kompas je dokument koji je svojevrsni nastavak dokumenata koji su imali naziv ‘Evropske sigurnosne strategije’ i bit će formalno usvojen u četvrtak. Postoji jedna dio teksta koji se odnosi na BiH i tu su uvrštene reference o konstitutivnim narodima. Ovdje smo ih uvrstili na naš prijedlog, to nije bilo jednostavno i nije bilo lagano. Smatramo da je to jako dobro i korisno za Hrvate u Bosni i Hercegovini, ali i ostala dva naroda, i na taj način šaljemo poruku o onome što je napisano o u Ustavu BiH”, kazao je Plenković.

Dodao je će se morati voditi dalji razgovori u vezi sa izmjenama Izbornog zakona.

“Danas je Borrello pohvalio konstruktivnost hrvatskih pregovarača. Mislim da je Hrvatska u tom dijalogu imala izrazito konstruktivnu i dobrosusjedsku ulogu. Bili smo vrlo jasni, želimo kvalitetno funkcionisanje Bosne i Hercegovine i pravedan pristup prema svim narodima. Tu smo argumentaciju iznijeli i institucionalno i stranački, to znaju i SDA i Izetbegović, ali i ostali politički lideri. Smatramo da je za funkcionalnost bitno da se svi dobro osjećaju, a da bi se Hrvati dobro osjećali potrebno je da biraju svoje legitimne predstavnike”, ocijenio je hrvatski premijer.

Andrej Plenković je uputio apel da se pronađe rješenje koje će “omogućiti održavanje izbora” u Bosni i Hercegovini.

“Ovako upitna je svrha izbora ako Hrvati unaprijed znaju da neće moći izabrati ‘svoga’ člana Predsjedništva”, poručio je premijer RH.

Na kraju svoga obraćanja Plenković je citirao Ustav BiH i šta se navodi u vezi sa izborom članova državnog predsjedništva. Međutim, zaključio je da u vrlo jasnoj i preciznoj rečenici izbora stoji da je neko nečiji predstavnik iako tako ne piše.

“Smisao Daytona je da se Srbin bira u RS, a na teritoriji FBiH da se bira Bošnjak (Šefik Džaferović, op. aut.) i Hrvat (Željko Komšić, op. aut.). Ako jedan narod bira drugom predstavnika to nije dobro“, kazao je Andrej Plenković.

Inače, po član V Ustava Bosne i Hercegovine:

– Predsjedništvo Bosne i Hercegovine se sastoji od tri člana: jednog Bošnjaka i jednog Hrvata, a svaki od njih se neposredno bira sa teritorije Federacije, i jednog Srbina, koji se neposredno bira sa teritorije Republike Srpske.

  1. a) Članove Predsjedništva će neposredno birati svaki entitet (tako da svaki glasač glasa za jedno mjesto u Predsjedništvu) u skladu sa izbornim zakonom koji će usvojiti Parlamentarna skupština. Međutim, prvi izbori će se održati u skladu sa Aneksom 3 Opšteg okvirnog sporazuma. Upražnjeno mjesto u Predsjedništvu popuniće se iz odgovarajućeg entiteta, u skladu sa zakonom koji će usvojiti Parlamentarna skupština.
  2. b) Mandat članova Predsjedništva izabranih na prvim izborima traje dvije godine; mandat članova izabranih nakon toga trajaće četiri godine. Članovi mogu biti uzastopno birani još jednom i poslije toga ne mogu biti birani sljedeće četiri godine.