Plenković „nema pojma“ o plinovodu ispod Save

Plenković „nema pojma“ o plinovodu ispod Save

“Zašto Hrvatska gradnju plinovoda ispod rijeke Save nije dogovarala s Predsjedništvom BiH, već na entitetskoj razini,” pitali novinari hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na press konferenciji.

Nije zato „jer su postojali problemi“, odgovorio  je neodređeno Plenković, ne objasnivši koji su to “problemi postojali,” zbog kojih se Hrvatska o plinovodu nije mogla dogovarati s Predsjedništvom BiH,  pa se dogovaralo s jednim entitetom.
Plenković je dodao tek  da on o svemu tome “nema pojma,” i uputio novinare da “o svemu pitaju ministra  Tomislava Ćorića” (ministar gospodarstva).

Što je teško povjerovati, jer  ministri ništa ne rade bez premijerovog znanja i blagoslova.

To je ujedno i prva, ali iznuđena hrvatska reakcija na kritike iz Sarajeva, što plinovodne instalacije preko rijeke Save, koje rafineriju nafte u Bosanskom Brodu trebaju spojiti na plinsku mrežu u Hrvatskoj, postavljanju u “svojevrsnoj tajnosti”, kako je rekao član Predsjedništva BiH Željko Komšić, a u “okviru novog UZP-a domaćih i stranih aktera. “Poznato je da je  Sarajevo zaobiđeno  od samog početka, kada su sve još 2017. g. dogovorili tadašnja hrvatska predsjednica K. G. Kitarović i ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, uz asistenciju Milorada Dodika, jer je u provedbu projekta uključena samo Republika Srpska, s tim da ga državne vlasti u Sarajevu nisu nikada odobrile, jer ih nitko ništa nije ni pitao.

Sve ovo samo govori i potvrđuje da hrvatsko-srpske opasne igre oko BiH nisu nikada prestale, niti imaju tu namjenu, a sada se u to opasno velikodržavno  hrvatsko-srpsko kolo uhvatila još i moćna Rusija.

Novi međunarodni UZP protiv Bosne. Ili mirnodopska agresija na cjelovitu, suverenu Bosnu i  Hercegovinu.  To ucjenjivanje, podcjenjivanja, političko razaranje i nipodoštivanje Bosne ide toliko daleko da se u desnim krugovima u Zagrebu ironično i sarkastično govori da bi i Hrvatska i Srbija trebale zatražiti ratnu odštetu od BiH, zbog potrošenih tona i tona gvožđa za tenkove, topove, mitraljeze municiju, jer  – sve to košta, govore dokoni  salonski desničari, tobože se šaleći s nečim što je Bosnu i hiljade Bosanaca koštalo glave, skupo stajalo u trgovini čelikom.

Sve to ukazuje da je tzv. Herceg Bosna, čiji su zločini doveli  i do konclogora u Hercegovini, još ima u pričuvi, da entitet RS ima podršku hrvatske strane itd.   Potvrđuje se zašto je i tko sve organizirao “Abdićevu prćiju”, koja je, najbukvalnije, dovela  do  bratoubilačkog rata.

(Damir K.)