Počela kampanja javne diplomatije MVP-a nazvana ‘12 dana mira’

Počela kampanja javne diplomatije MVP-a nazvana '12 dana mira'

Otvaranjem izložbe “Misli Sloboda: Između danas i sutra“ autorice Edine Selesković koja je otvorena u galeriji Centra za kulturu Semberija u Bijeljini, ozvaničen je početak kampanje javne diplomatije “12 dana mira”, koju organizira Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Umjetnica Selesković je s mladima iz Bijeljine, uz druženje i razgovor o njihovim vizijama mira i budućnosti izrađivala instalaciju koja je predstavljena na otvaranju.

Radi se o skulpturama u obliku stiliziranih ptica sačinjenih od metala srebrne boje u koje su ugrađivane poruke mira koje su mladi i umjetnica upisivali, a postavljene su u impresivnu formaciju jata.

Na otvaranju se prisutnima obratila savjetnica u MVP-u BiH Lepa Babić koja je istaknula da je Ministarstvo odlučilo pokrenuti prvu koordiniranu kampanju javne diplomatije kako bi se prikazali uspjesi koje je BiH postigla na polju očuvanja mira i promocije suživota u post-konfliktnom razdoblju.

Navela je da će, uz događaje u BiH, više od 20 ambasada, konzulata i misija BiH u svijetu organizirati predavanja, okrugle stolove, izložbe fotografija, projekcije filmova koje će tematizirati pozitivne priče, događaje, ljude ili procese u razvoju BiH, a u vezi s očuvanjem mira.

Zahvalila je umjetnici Edini Selesković na angažmanu i radu s mladima u BiH i poželjela joj mnogo uspjeha i u iduća dva grada – Velikoj Kladuši i Trebinju, u kojima će u okviru kampanje MVP-a nastaviti umjetnički performans.

Cilj kampanje je da se kod međunarodnih sugovornika potakne razmišljanje i istaknu pozitivne promjene koje su se desile u BiH kao što su: društvena integracija, pomirenje, suživot, ljudska prava, poslijeratna obnova, društveno ozdravljenje, pozitivna transformacija pojedinih sektora i slično, a sve to kroz doprinose i rad aktivista, umjetnika, poslovnih ljudi i posebno mladih.

Naredna dva performansa umjetnice Selesković u okviru kampanje će biti održana 27. septembra u Velikoj Kladuši i 29. septembra u Trebinju, te su pozvani mladi da se uključe u realizaciju instalacije, saopćio je Ured za odnose s javnošću MVP-a.

(FENA)