Počela vjersko-kulturna manifestacija ‘Lastavica 2023’, gost i ljubljanski muftija Nevzet Porić

Muftija zenički hafiz dr. Mevludin ef. Dizdarević, nakon današnje prezentacije programa ovogodišnje manifestacije “Lastavica – 2023”, proglasio je i otvorenom ovu vjersko-kulturnu i sportsku manifestaciju, koja će završiti u nedjelju, 6. augusta, vjerskim programom na istoimenom planinskom dovištu smještenom na granici općine Kakanj te gradova Zenica i Zavidovići.

 

 

 

Dizdarević je naglasio kako se radi o manifestaciji koja je simbol hiljadugodišnjeg trajanja Bošnjaka na ovim prostorima, ali da se zadnjih 15-ak godina održava u organizaciji Muftijstva zeničkog.

Danas će nakon džuma-namaza, u džematu Puhovac koji gravitira Lastavici, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici prof. dr. Muharem Adilović održati hutbu.

-Dovišta su, na neki način, specifikum bosanskog razumijevanja islama – zbog činjenice da se islam kao vjera, kao religija uvijek prilagođavao kontekstu u koji je ulazio. Primjerice, u arapskoj verziji islama – tumačenju i razumjevanju islama, poligamija je prirodna stvar i zato je dozvoljena, ali je u Bosni i Hercegovini, kod Bošnjaka, monogamija bila općenitija i prihvatljivija. Zbog toga poligamija, kao jedan fenomen, nikad nije prihvaćen zbog kulturološkog konteksta u koji je došao – istakao je na pres-konferenciji muftija Dizdarević.

Tako su i dovišta “specifičnost bosanskog islama, jer se islam ucijepio u ovaj bosanski prostor – prostor Crkve bosanske, koja je imala svoje specifično razumijevanje i življenje vjere”.

– Ovo nije samo vjerska, duhovna, ovo je kulturna manifestacija koja ima zadatak da nam podsvijesti neke vrlo značajne elemente iz naše kulture i zbog toga smo napravili jedan, u formalnom značenju, sličan program kao i prethodnih godina, ali u suštinskom značenju, značajno drugačiji – podvuka je Dizdarević.

S ciljem afirmiranja i prirodnih ljepota Lastavičkog kraja, u nedjelju, 30. jula bit će organizirana planinarska tura na Lastavicu pod nazivom “Lastavici u pohode“, kojom će nakon dolaska autobusima iz grada, krenuti iz sela Puhovac, preko Parka prirode Postojan, lokaliteta Markov kamen do platoa Lastavice, a u povratku do sela Radinovići.

U ponedjeljak, 31. jula ispred zgrade Bošnjačke zajednice kulture “Preporod“ Zenica bit će organizirana tribina pod nazivom “Bošnjaci, prije svega”, a odmah nakon tribine i kulturno-umjetnički program “Priča o Bosni i Bošnjacima“.

S obzirom da je cilj ove manifestacije “afirmacija vjere i duhovnosti”, u srijedu, 2. augusta u Zenici je planirana promocija knjige “Ka razumijevanju Kur'ana“ autora hafiza prof. dr. Rifeta Šahinovića iz Krajine, a pored autora knjige, promotori će biti hafiz prof. dr. Safvet Halilović, hafiz prof. dr. Safet Husejnović i muftija Dizadarević.

U petak, 4. augusta, poslije akšam-namaza, u Vrandučkoj tvrđavi bit će upriličen tradicionalni program “Večer Kur'ana“, tokom kojeg će predavanja održati dr. Ahmed Hatunić, direktor Behram-begove medrese u Tuzli i muftija zenički Dizdarević. Odlomke iz Kur'ana proučit će hafizi s područja Muftiluka zeničkog, zajedno sa hafizom Senadom Podojkom, dok će ilahije i kaside izvesti hor Mreže mladih Medžlisa Islamske zajednice Zenica.

U subotu, 5. augusta, također poslije akšam-namaza, na platou Lastavice bit će organiziran mevlud i zikr, koji će proučiti imami Vojnog muftijstva, a predavanje će održati Nesib-ef. Hadžić, predsjednik Udruženja Ilmijje i glavni imam Oružanih snaga BiH.

Centralni vjerski program manifestacije je u nedjelju, 6. augusta s početkom u 11 sati, a uz lastavičke poruke muftije zeničkog Dizdarevića, centralno predavanje i besjedu održat će najmlađi muftija Islamske zajednice u BiH, muftija ljubljanski mr. Nevzet ef. Porić.

-Muftija Porić je jedan od muftija koji pripada Evropskoj uniji – evropskom kontekstu, i cilj nam je da se, na neki način, približimo jedni drugima, ali i da nam on uputi neke poruke koje se tiče naše sadašnjosti i naše budućnosti – istakao je Dizdarević.

Predsjednik Pododbora za tehnička pitanja Mahir Arnaut iz Radinovića pozvao je sve koji budu odlučili doći na Lastavicu, da što manje koriste vlastite automobile.

Lokalni imam iz tog sela, Mahmut ef. Karalić, koji je predsjednik Pododbora za sport, najavio je kako će ove godine sva sportska takmičenja u sklopu ove manifestacije – turnir u malom nogometu, trčanje u vrećama, natezanje konopca i bacanje kamena s ramena, održati u subotu, 5. augusta, na Stadionu “Ravan”, iznad sela Radinovići. Najavljen je dolazak ekipa i takmičara iz gradova šire regije.

(FENA)