Podžić: NEL-2 ocjenjivanje kruna četverogodišnjeg obučavanja BGLP-a

Više od 800 pripadnika Bataljonske grupe lake pješadije (BGLP) Oružanih snaga Bosne i Hercegovine (OSBiH) sudjelovat će u sklopu vježbe “Kombinovani napor 22” na vojnom poligonu “Manjača” od 19. do 23. septembra, a čija je realizacija u funkciji ocjenjivanja po NATO Konceptu operativnih sposobnosti – NEL-2.

Tim povodom, ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić ističe kako je NEL-2 ocjenjivanje kruna četverogodišnjeg obučavanja i ocjenjivanja BGLP-a.

Podžić je putem video izjave izrazio nadu da će, bez obzira na sve nedaće koje su posljedica pandemije koronavirusa i nedovoljnog finansiranja, naši vojnici od 19. do 23. septembra pokazati da su deklarisane jedinice OSBiH spremne u potpunosti za NATO misije u skladu s utvrđenim standardima.

– Vježba je još jedna prilika da pokažemo da smo čvrsto na NATO putu te da će, pored ranije deklarisanih jednica – nekoliko vodova vojne policije i EOD-vodova, ovo biti najveća formacija koja će od 2023. godine biti spremna za upućivanje u bazen NATO-snaga i izvršenje svih misija i vježbi zajedno s partnerima u ovom savezu – kazao je Podžić.

Potcrtao je kako će naši vojnici ‘rame uz rame’ “pokazati da smo spremni i da smo uspješno realizirali težišni četverogodišnji zadatak, odnosno obuku više od 800 pripadnika BGLP-a za mirovne misije”.

(FENA)