Pogledi uprti na Herson, Ukrajina javila o novim napadima na ruske položaje

Intenziviranje borbi na južnoj liniji fronta i ukrajinske tvrdnje o novim napadima na ruske položaje podgrijali su špekulacije u utorak da je Ukrajina započela kontraofanzivu u pokušaju da preokrene tok rata.

I pored toga što je nezavisna potvrda trendova na vojnom polju izuzetno teška, britansko ministarstvo odbrane navodi u svom obavještajnom izvještaju da je, od ponedjeljka rano ujutro, “nekoliko brigada Ukrajinskih oružanih snaga pojačalo artiljerijsku vatru na linijama fronta širom južne Ukrajine”.

Pažnja je usmjerena na moguće štete koje bi Ukrajinci mogli nanijeti ruskim položajima u okolini lučkog grada Hersona, velikog ekonomskog središta na Crnom moru i poprištu jednog od velikih ruskih vojnih uspjeha otkako je Moskva pokrenula invaziju na susjednu zemlju prije nešto više od pola godine.

Ukrajinski predsjednički ured javio je u utorak da su se “snažne eksplozije nastavile tokom dana i noći u regiji Hersona”.

Iako su borbe u toku i praktično se vode “duž svih” strateških regija, ukrajinske snage uništile su brojna skladišta municije u regiji i sve velike mostove preko rijeke Dnjepar koji su od vitalnog značaja za snabdijevanje ruskih snaga, navodi se u izvještaju, prenosi AP.

(FENA)