Poljska protjerala 45 ruskih diplomata zbog špijunaže

Poljska protjeruje 45 ruskih diplomata osumnjičenih da rade za ruske obavještajne službe, saopćilo je u srijedu Ministarstvo vanjskih poslova, prenosi politički.ba.

Rusija je rekla da su optužbe neosnovane.

Odnosi između Rusije i centralnoevropskih zemalja koje su nekada bile dio njene sfere uticaja su dugo bile opterećeni, ali je invazija Ukrajine značajno povećala strah i sumnju u ulogu Moskve.

“Ukupno 45 osoba sa različitim diplomatskim statusom… dobilo je naređenje da napusti teritoriju Republike Poljske u roku od 5 dana,” rekao je portparol Ministarstva vanjskih poslova Lukasz Jasina na konferenciji za novinare.

Jedna osoba je dobila 48 sati da ode, dodao je.

Rusija je naš susjed, neće nestati sa mape Evrope, ali agresija na Ukrajinu dokazuje da je ona neprijateljska država, pa čak i neprijateljska prema Poljskoj.

Protjeranih 45 diplomata predstavlja oko polovine onih koji trenutno rade u ambasadi, rekao je on.

Ranije je portparol specijalnih službi Stanislaw Zaryn rekao novinarima da je poljska agencija za unutrašnju sigurnost identificirala 45 osoba kao osobe koje rade za ruske obavještajne službe.

Ruski ambasador u Varšavi pozvan je u Ministarstvo vanjskih poslova. Potom je rekao da nema osnova za optužbe na račun zvaničnika.
“Oni će morati da odu. Ovo je suverena odluka poljske strane i oni imaju pravo na sopstvenu odluku”, rekao je ambasador Sergej Andrejev novinarima ispred ministarstva.

Rusija takođe ima pravo da preduzme dalje korake, dodao je Andrejev, ne ulazeći u detalje o tome šta bi to moglo biti.

Odluka Poljske da protjera diplomate uslijedila je nakon sličnih odluka u baltičkim državama i Bugarskoj.