Pomoć žrtvama poplava u Pakistanu stigla u najteže pogođenu pokrajinu

Još dva američka vojna aviona s tonama pomoći za Pakistance pogođene poplavama izazvanim smrtonosnim monsunskim kišama sletjela su danas u južnu pokrajinu Sindh, jednu od najteže pogođenih regija u toj siromašnoj zemlji.

Saif Ullah, glasnogovornik Državne uprave za civilno vazduhoplovstvo, rekao je da je svaki avion bio natovaren s oko 35 tona humanitarne pomoći koju će u pokrajini distribuirati Svjetski program za hranu.

Avioni su sletjeli na aerodrom Sukkur u Sindhu, a Ullah kaže da će se američka operacija koja je započela u četvrtak nastaviti do 16. septembra, javlja agencija AP.

Pakistan je pretrpio ekstremno jake monsunske kiše koje su počele ove godine – sredinom juna. Mnogi dužnosnici i stručnjaci okrivili su klimatske promjene za kiše i poplave koje su uslijedile.

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres prošle sedmice je pozvao svijet da prestane “mjesečariti” kroz opasnu ekološku krizu. Više puta je pozvao međunarodnu zajednicu da pošalje velike količine pomoći Pakistanu.

Ullah je naveo da su još dva aviona s pomoći iz Ujedinjenih Arapskih Emirata sletjela na aerodrom u Karachiju. Do sada su agencije UN-a i nekoliko zemalja poslale više aviona s ​​pomoći, a vlasti kažu da su UAE bili jedan od najdarežljivijih donatora.

(FENA)