Poplave u Pakistanu odnijele nade porodica

Vozač kamiona i otac sedmero djece Mureed Hussain planirao je vjenčanje svoje kćeri u oktobru kada je poplava uništila njegovu kuću i teško zarađeni miraz.

– Skupljao sam njezin miraz gotovo tri godine – rekao je Hussain za AFP iz dvorišta svoje četverosobne kuće koju dijeli s bratovom porodicom.

Rekordne monsunske kiše uzrokovale su razorne poplave širom Pakistana od juna, ubivši više od 1.200 ljudi i ostavivši gotovo trećinu zemlje pod vodom, a uticale su na živote 33 miliona ljudi.

Najteže su pogođeni siromašni u ruralnim dijelovima zemlje, kojima su odneseni domovi, imovina, životna ušteđevina i usjevi.

Hussainovo selo u pokrajini Punjab bilo je teško pogođeno, a poplavna voda uništila je ili oštetila brojne zgrade. Također su prekinuti planovi za vjenčanje Hussainove kćeri, Nousheen.

Svaki mjesec Hussain bi odvojio nekoliko hiljada rupija za njezin miraz od plaće od 17.000 rupija (80 dolara) koju zarađuje vozeći kamione. Običaj je da porodice u patrijarhalnom Pakistanu daju ekstravagantne miraze kad se kći uda.

U mnogim područjima od roditelja se očekuje da počnu štedjeti za miraz svojih kćeri od dana kada su rođene. Iako je zahtijevanje velikog miraza službeno zabranjeno zakonom, mnogi ga još uvijek poštuju.

Mladoženjine porodice roditeljima svoje buduće snahe često postavljaju opsežan popis zahtjeva, uključujući namještaj, kućanske potrepštine i odjeću. U slučaju bogatih porodica, to može uključivati ​​čak i automobile i kuće.

Ne uspjeti doći do robe smatra se sramotnim, a buduća mladenka često se suočava s zlostavljanjem od strane svoje tazbine ako joj se ne osigura pristojan miraz.

Kad su poplave zahvatile njegov dom, Hussain je sa suprugom i porodicom pobjegao na obližnju željezničku stanicu na uzvišenju. Kad su se vode povukle, Hussain se prije dva dana probijao kroz blato i vratio se svojoj kući sa suprugom i kćerima.

Njegova supruga, Sughra Bibi, ponovno je zaplakala dok se prisjećala šoka zbog stanja kuće i miraza svoje kćeri. Tokom godina Sughra je kupila po narudžbi izrađenu posteljinu i toaletni stolić, kao i sokovnik, mašinu za veš, peglu, posteljinu i jorgane. Sve je stradalo u poplavi.

Budući da je vjenčanje otkazano, Nousheen (25) kaže za AFP da je to trebalo biti sretno vrijeme za njenu porodicu i ona je bila jako uzbuđena. Vidjela je koliko je njenim roditeljima bilo teško sastaviti ovaj miraz, a sada moraju sve ispočetka.

– Sada nam je to tako veliki problem. Obnoviti kuću, sijati pšenicu ili ženiti djecu? Sve tri stvari su toliko važne za nas – rekao je otac Hussain.

(FENA)