Poraz HDZ-a: EPP odbio “legitimno predstavljanje”

Hrvatska demokratska zajednica doživjela je težak poraz na kongresu Evropske narodne stranke. Iz teksta prijedloga rezolucije o Bosni i Hercegovini izbačen je termin “legitimno predstavljanje”.

Osnovnu vijest o ovome objavio je portal Istraga.ba na svom Twitter nalogu, a prenosi politički.ba.

“U skladu sa odlukom Ustavnog suda Bosne i Hercegovine iz 2016. godine, EPP smatra da politička stabilnost počinje od legitimnog političkog predstavljanja, kao preduslova, koji treba osigurati na svim političkim i administrativnim nivoima, kako konstitutivni narodi i svi ostali građani ne bi bili lišeni demokratskog prava da biraju svoje predstavnike.
EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju svoj konstruktivan doprinos osiguravanju fer izbora i izbjegavanju izborne prakse koja može ugroziti legitimno političko predstavljanje tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana”, pisalo je u HDZ-ovom prijedlogu.

U konačnoj verziji, usaglašenoj na posebnom kongresnom komitetu za rezolucije, to je izbačeno.

“EPP poziva da se izborne reforme brzo provedu na inkluzivan način, u skladu s zahtjevima članstva u EU. Izborna i ustavna reforma, u skladu sa principima EU i odlukama međunarodnih i Ustavnog suda (BiH), što uključuje ravnopravnost njena tri konstitutivna naroda, ostalih i svih građana.

EPP poziva sve političke lidere i institucije u Bosni i Hercegovini da daju konstruktivan doprinos da se osiguraju pošteni izbori i da se uključe sve sestrinske stranke EPP-a u ovaj proces”, stoji u finalnoj verziji rezolucije.

Očito je da su burne reakcije u Sarajevu, ali još i više rastući otpor unutar EPP-a, doveli do ovakve finalne verzije prijedloga rezolucije.