Porodica Memić i njihov advokat Feraget poručili kako je pravda spora ali dostižna

Pravda je spora ali dostižna… oni koji se rukovode istinom u konačnici će pobijediti, riječi su koje su se mogle čuti ispred Suda Bosne i Hercegovine nakon izricanja drugostepene presude u predmetu Zijad Mutap i drugi, kojom su Hasan Dupovac i Alisa Mutap proglašeni krivim. Naime, Hasan Dupovac je za produženo krivično djelo – zloupotreba položaja ili ovlaštenja osuđen na tri, a Alisa Ramić za krivično djelo – davanje lažnog iskaza na dvije i po godine zatvora.

Pravni zatupnik porodice Memić, advokat Ifet Feraget je tim povodom izjavio kako je ovakav epilog očekivao, iako ishod nije unaprijed znao, te dodao kako je osuđujuća presuda ‘vjetar u leđa’ daljnoj istrazi o stradanju Dženana Memića.

– Zadovoljan sam zato što je ovo vjetar u leđa istrazi, zadovoljan sam jer su ovo činjenice za koje je moglo, trebalo i moralo znati Tužilaštvo Kantona Sarajevo. Dakle, Kantonalno tužilaštvo je svjesno i namjerno istragu vodilo na način da se događaj prikaze kao saobraćajna nesreća. Fingirali su amneziju, a Alisino lažno svjedočenje je bio način da se cijela priča navede na krivi trag – kazao je Feraget.

U tom kontekstu je naveo kako je podnio nove krivične prijave i to protiv 45 osoba, uključujući bivšu glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić i osam tužilaca, ocijenivši kako je s ovom presudom BiH jača, te da je ovo veliki korak i pokazatelj da oštećeni moraju biti uporni.

Poručio je kako očekuje da će nastavak istrage polučiti rezultate, te uputio riječi zahvalnosti postupajućim tužiocima u ovom predmetu – Ćazimu Hasanspahiću i Dubravku Čampari, a glavnog tužioca Tužilašptva BiH Milanka Kajganića pozvao da ponovno stavi u fokus ova dva slučaja kao i ‘slučaj Dragičević’.

– Vladavina prava je snaga koja čuva demokratiju, a bez demokratije mi nemamo budućnosti – podcrtao je Feraget.

Najnovijim razvojem događaja zadovoljstvo su iskazali i članovi porodice Memić, istaknuvši kako će istina na kraju pobijediti.

Otac stradalog Dženana Memića, Muriz Memić novinarima je kazao kako je Apelaciono vijeće pokazalo da ima pravde u ovoj državi, te najavio kako će ići dalje i da neće stati.

Tim povodom, iskazao je zahvalnost advokatu Feragetu, ali i bivšoj glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja je pokrenula ovu istragu, kao i aktuelnom glavnom tužiocu Kajganiću, te naročito postupajućim tužiocima – Ćazimu Hasanspahiću i Dubravku Čampari.

Sestra stradalog Dženana, Arijana Memić kazala je kako je čula komentare nekih ljudi kako nisu zadovoljni visinom izrečenih kazni, napominjući kako ni ‘minimalne kazne’ ne bi bilo, da nije bilo angažmana porodice i podrške građana, donosi Fena.

– Ovo je danas pobjeda svih vas. Mi smo s ovim zadovoljni i to je samo jedna etapa ka konačnom cilju – poručila je, naglašavajući kako je Božja volja iznad svega.

Zijad Mutap, Hasan Dupovac, Alisa Mutap (rođ. Ramić), Josip Barić i Muamer Ožegović su optužnicom Tužilaštva BiH terećeni da su pristupili grupi za organizirani kriminal, koju je formirao Zijad Mutap radi prikrivanja dokaza o načinu na koji je Dženan Memić zadobio teške tjelesne povrede opasne po život 8. februara 2016. godine, uslijed kojih povreda je preminuo.